Jelena Kajgo: Prvi korak ka departizaciji ustanova

Šta će sve doneti veliko spremanje srpske kulture, započeto razrešenjem i imenovanjem članova upravnih odbora i rukovodilaca kulturnih institucija, pokazaće se već u narednih nekoliko meseci.

Kultura

Izvor: Izvor: Novosti Autor: E. V. N.

Petak, 20.06.2014.

09:11

Default images

Pred Vladom Srbije, koja je svojim odlukama od 13. juna izvršila promene na kormilu institucija, stoji još nekoliko ključnih kadrovskih rešenja - imenovanje novog UO u Narodnoj biblioteci Srbije, koji mora da raspiše novi konkurs sa upravnika, kao i imenovanje direktora ili novog v. d. direktora u Muzeju savremne umetnosti, pišu Novosti. Nove upravne odbore zasad imaju MSU, Etnografski muzej, Istorijski muzej Srbije, Filmski centar Srbije i Narodno pozorište.

- Mislim da je imenovanje novih članova Upravnog odbora, kada je u pitanju nacionalni teatar, ali čini mi se i ostale institucije kulture, veoma važan potez u pravcu potpune departizacije ovih ustanova - kaže za "Novosti" Jelena Kajgo, dramski pisac i baletski umetnik, novoizabrana predsednica UO Narodnog pozorišta.

- Članice upravnog odbora Narodnog pozorišta su osobe sa velikim umetničkim kredibilitetom, i mislim da ćemo dobro funkcionisati kao tim. Naravno, naš prvi zadatak je raspisivanje novog konkursa za upravnika, jer je sa tim u vezi, u ovoj kući, u prethodnom periodu bilo dosta problema.

Pored Kajgo u UO nacionalnog teatra ušle su još rediteljke Ana Tomović i Anđelka Nikolić, dramski pisac Milena Marković i muzikolog Danica Maksimović.

U pozorištu na Trgu republike, prošle godine, raspisana su dva konkursa za direktora, ali nijedan nije sproveden do kraja. Zbog neslaganja oko načina na koji su se sprovodili konkursi, prethodni predsednik UO Radoslav Lale Pavlović, kao i član Nada Blam - podneli su ostavke, a Dejanu Saviću, koji je kao jedan od kandidata za upravnika bio u direktnom sukobu sa Pavlovićem, Vlada Srbije produžila je v. d. status. - Naša zamisao je bila da se okrnjeni Upravni odbor dopuni, kako ljudi koji su u njemu predano radili u veoma teškim okolnostima mogli da završe započet posao - kaže za Novosti Dejan Savić. - Ministarstvo se, ipak, opredelilo za novi sastav UO. Upravni odbor moraće da se upotpuni sa još dva člana, koje biraju reprezentativni sindikati kuće. Poštujemo odluku Vlade i sarađivaćemo sa novim UO najbolje što možemo, kako bismo svi doprineli dobrobiti Narodnog pozorišta.

FINI BALANS

U saradnji sa upravom i direktorima sektora Drame, Baleta i Opere sagledaćemo organizacionu strukturu kuće, videti koji se aspekti rada mogu unaprediti u perspektivi, a svakako i početi razgovore o kreiranju repertoara, koji bi u sebi obuhvatio sve ono što nacionalni teatar podrazumeva - jedan fini balans između negovanja tradicije, ali i pune podrške novim umetničkim tendencijama - kaže Jelena Kajgo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: