Prištinsko narodno pozorište seli se zbog nebrige

Prištinsko Narodno pozorište iz Kosovske Mitrovice ide U Gračanicu. Pre osam godina Vlada Srbije izdvojila je novac, a od nove zgrade nema ni temelja.

Kultura

Izvor: Izvor: Novsti Autor: M. A. K.

Sreda, 18.06.2014.

09:31

Default images

Da se dnevno postavljala samo po jedna cigla, od vremena kada je direktor prištinskog Narodnog pozorišta Nenad Todorović, 2008. godine, sa tadašnjim ministrom kulture Vojom Brajovićem dogovorio da se u Kosovskoj Mitrovici podigne nova teatarska zgrada, do sada bi jedina aktivna srpska institucija kulture na KiM imala svoj krov nad glavom. Ovako, ostali su podstanari, primorani da plaćaju visoku zakupninu „Trepči“, vlasniku prostora mitrovačkog Kulturnog centra, zbog čega su prinuđeni da se - isele.

Ovo je u razgovoru za „Novosti“ potvrdio upravo Nenad Todorović, koji je odlukom Vlade Srbije nedavno vraćen na mesto direktora prištinskog teatra

- Zbog nemogućnosti da napravimo dugoročnu saradnju bez finansijske nadoknade sa „Trepčom“, prinuđeni smo da scensko sedište pozorišta preselimo u Gračanicu do perioda kada će se možda steći uslovi da se napravi objekat za pozorište - objašnjava Todorović. - Administrativna uprava pozorišta najverovatnije će ostati u Kosovskoj Mitrovici.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović i direktor Doma kulture Živojin Rakočević, imali su mnogo više sluha za potrebe pozorišta, nego lokalna samouprava u Mitrovici, kaže Todorović. Oni su im širom otvorili ruke i ponudili sve svoje kapacitete. Dom kulture u Gračanici je nedavno obnovljen, pa će tu imati uslove da pripremaju i izvode predstave.

- Nažalost, u Mitrovici koja je urbana sredina i u kojoj postoji velika potreba za kulturnim sadržajima ne postoji ni jedan namenski prostor - dodaje Todorović. - Ne samo da nema pozorišne zgrade, nema ni galerije, koncertne sale... Zato je još neshvatljivije da pozorištu, kao najaktivnijoj srpskoj kulturnoj instituciji nisu uspeli da obezbede uslove za rad.

Prema rečima našeg sagovornika, izgradnja pozorišne zgrade u Kosovskoj Mitrovici pre osam godina nije bila samo na nivou lepih zamisli. Vlada Srbije tada je namenila oko dva miliona evra da se u ovaj posao uđe, ali ministri koji su nasledili Brajovića nisu bili zainteresovani da se projekat realizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: