Nagrada "Ljubinka Bobić" za Gorana Jevtića

Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije "Ljubinka Bobić" pripala je Goranu Jevtiću za ulogu Rodžera/Garija u predstavi "Iza kulisa", saopštilo je Udruženje. Jevtić je četvrti laureat, posle Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić i Daniela Siča.

Izvor: Tanjug
Podeli

Komediju Majkla Frejna u režiji Juga Radivojevića izvodi ansambl pozorišta "Boško Buha" iz Beograda.

Nagrada je ustanovljena 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu Ljubinku Bobić, a osnovna merila su da ostvarena uloga mora biti tragalačka, inovativna i da se može oceniti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije. Priznanje se sastoji od bronzane plakete sa likom Bobićeve (rad akademskog vajara Marine Nićiforović), origanalne oslikane diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i novčanog iznosa.

U konkurenciji su ovoga puta bila su sva glumačka ostvarenja na polju komedije premijerno izvedena u profesionalnim pozorištima Srbije od 1. septembra 2011. do 31. avgusta 2013. godine. Nominovano je deset glumačkih ostvarenja.

Žiri je odluku doneo većinom glasova. Predsednica žirija je glumica Nela Mihailović, a članovi dramaturg Mladen Popović, reditelj Jug Radivojević i prethodni dobitnik - Daniel Sič.

Dodelu nagrade finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Nagrada će Jevtiću biti uručena 10. juna na sceni "Buhe", na kraju predstave "Iza kulisa".

Pozorište

Nikita Milivojević: Opasno je biti deo sistema

Pozorišni reditelj Nikita Milivojević organizovao je prvi Šekspirov festival u Srbiji, koji je u četvrtak počeo u Čortanovcima, na Dunavu. O Šekspiru i festivalu, Glob teatru, stanju u kulturi i pozorištu iz svog ugla govorio je u Kažiprstu B92, gde je bio gost autorke Tatjane Aleksić.

Pozorište petak 20.06. 10:40 Komentara: 12

„Veče Mike Antića“ u UK Palilula 22. juna

Organizacija Multimedijalno umetničko veče (MUVE), predstavlja tradicionalno „Veče Mike Antića“, prvi put u potpunosti kao predstavu multimedijalnog karaktera u režiji Dušana Babića, studenta režije Akademije Umetnosti i administratora popularne FB strane "Miroslav Mika Antić".

Pozorište ponedeljak 16.06. 10:54 Komentara: 4
strana 1 od 14 idi na stranu