"Ana Karenjina" u Madlenijanumu

U pozorištu Madlenianum danas će premijerno biti izvedena predstava "Ana Karenjina", po romanu Lava Tolstoja, u režiji Juga Radivojevića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 26.04.2014.

08:29

Default images

Naslovnu ulogu igra mlada Nina Janković, njenog supruga Tihomir Stanić, a ljubavnika Vronskog - Viktor Savić.

U ansamblu su i Aleksandar Radojičić, Milena Vasić, Tamara Aleksić i Igor Đorđević. Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Momirka Bailović.

U ovoj verziji naslov koji odavno nije bio na našem pozorišnom repertoaru biće predstavljen kroz dramatizaciju savremenog nemačkog pisca Armina Petrasa, čiji je kvalitet u svetu već potvrđen. U tom tekstu obimni roman sveden je na sedam lica.

Reditelj je najavio "tužnu ljubavnu priču, najtragičniju zbog spoznaje gubitka naizgled idealne ljubavi i uzaludnosti žrtve". Svaki od likova ima svoj specifičan put. Za Anu je možda najvažnije pitanje životnog koncepta. Za Karenjina - privid (forma važnija od suštine), za Vronskog strast, za Stefana dekadencija, za Dašu religija, za Kiti potraga za identitetom, za Ljevina uspostavljanje patrijarhalnog sistema, kaže Radivojević.

"Danas najpre možemo da se identifikujemo sa glavnom junakinjom. Šta se dešava kad napustimo određeni životni koncept, a potom se novi (zbog kog smo stari napustili) izjalovi?

Pitanje životnog koncepta je i pitanje koncepta jednog grada, države, koje bi trebalo da izrodi slobodu bez tragičnih posledica", ističe reditelj.

"Ana Karenjina" je, objašnjava on, i priča u kojoj se jedno društvo zamenjuje drugim, posle carske Rusije dolazi Oktobarska revolucija, a današnjem gledaocu priča je približena tako što je smeštena u vreme između Gorbačova i Jeljcina.

Ljubav Ane i Vronskog, dodaje reditelj, pre svega je pitanje hrabrosti. Ali, to je i priča o vremenu prošlom, sadašnjem i budućem. Vreme uspeva da izdevalvira tu ljubav, spremnost da se sve za nju žrtvuje, ostavljajući bolne posledice i za njihove bližnje. Tako se i životni koncept urušava.

Strast prolazi, a na površinu izlaze životne banalnosti, romantiku zamenjuje suvi realizam, Ana postaje ljubomorna i histerična, a Vronski nezainteresovan, navodi se u najavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: