Dečja predstava "Astronauti" u DKC-u 24. januara

Pozorišna predstava za decu "Astronauti", po tekstu švedske autorke Eme Brostrem u režiji Anje Suše, biće premijerno izvedena 24. januara u Dečjem kulturnom centru (DKC) Beograda, u koprodukciji sa Malim pozorištem "Duško Radović", najavljeno je na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.01.2014.

17:02

Default images

To je priča o prvom putovanju na Mesec 1969. godine letelicom Apolo 11, a kuriozitet je da su trojica astronauta - Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins gostovali na sceni DKC-a, tadašnjeg Doma pionira, samo nekoliko meseci po povratku sa Meseca.

Predstavu su podržali Ambasada SAD u Beogradu, Švedski institut za kulturu i gradski Sekretarijat za kulturu.

Predstavnik američke ambasade Dru Giblin izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva u ovom projektu.

"Naš tim u ambasadi stalno radi programe za decu i mlade. Američki kutak deluje u osam gradova u Srbiji, ali ovaj projekat je poseban", istakao je on.

Uloge igraju glumci Damjan Kecojević, Miloš Samolov, Miloš Anđelković, Jelena Ilić i muzičar Damjan Babić.

Kompozitor je Vladimir Pejković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Maja Mirković.

Ovim koprodukcionim projektom zapocinje prva velika zvanična saradnja DKC-a i pozorišta "Radović", istakli su direktori dve institucije - Olivera Ježina i Bojan Lazarov.

Osnova je švedska knjiga "Čovek koji je bio na dalekoj strani Meseca", koju je dramatizovala Brostrem, a na srpski jezik prevela Vesna Stanišić.

Suša je rekla da je u prvom planu priča o Kolinsu, koji je bio suočen sa teškim i važnim zadatkom da upravlja svemirskom letelicom, dok su druga dvojica astronauta istraživala površinu Meseca.

Tema su univerzalna osećanja i strahovi čoveka koji je udaljen od poznatog sveta, usamljen, suočen sa sobom na fizičkom i mentalnom nivou. A za susret sa samim sobom je potrebno mnogo hrabrosti i snage, izjavila je ona.

Predstava je dobrim delom muzička. Radili smo tako da bude zanimljivo i deci i roditeljima, istovremeno zabavno, poetično i edukativno, dodala je Suša.

U predstavi ima i dosta informacija - o svemirskom modulu, skafanderima, a i zanimljivih činjenica poput one da su astronauti morali da nose pelene pa je radi njih izmišljen pampers.

Prve reprize biće 25. januara u podne i 26. januara uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: