Zijahu Sokoloviću nagrada EU za predstavu za decu

Predstava Zijaha A. Sokolovića "Nasilje nema opravdanja" proglašena je najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminala i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminala (European Crime Prevention Network - EUCPN) koji je održan polovinom meseca u Litvaniji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.12.2013.

13:29

Default images

"Ideja je da se pomoću glume i glumaca u formi pozorišne predstave mladi ljudi, deca, informišu i obrazuju o složenim društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju i sa kojima imaju najviše problema.

Tako su nastale predstave 'Reci drogi NE' i 'Nasilje nema opravdanja'. Predstave, koje su deo projekta Evropske Unije 'Umetnost u školi - pozorište u razredu', igraju dva glumca, traju 45 minuta i igraju se isključivo u razredima škola, gde je interakcija najbolja.

Velika nagrada i dokaz da pozorište može i mora biti u službi informisanja mladih ljudi o društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju”, rekao je Sokolović.

Tekst za predstavu "Nasilje nema opravdanja" je pisan u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i ima 120 primera oblika nasilja, svakodnevnog, mitološkog, porodičnog psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primerima dečijeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja.

Autor i reditelj projekta "Nasilje nema opravdanja" je Zijah A. Sokolović, a dramatur Selma Parisi. Predstava se igra se velikim uspehom u Hrvatskoj (ove godine je ušla u redovan školski program) i Srbiji, gde će imati svoje 50. izvođenje u Beogradu u februaru 2014. godine.

U Srbiji predstavu igraju dve postave glumaca: Mladen Sovilj i Alisa Lacko, i Milijana Makević i Marko Marković. Predstava “"Nasilje nema opravdanja" je u Srbiji realizovana u produkciji Kulturnog centra Pančeva (koordinator projekta - mr. Branislav Radovanović) i The/Arto projekta uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija i Centra za razvoj neformalnog obrazovanja.

Premijera je održana 21. februara 2013. godine u Kulturnom centru Pančeva, a predstava je sedma profesionalna produkcija novonastale pozorišne scene za decu "Pođi Tuda“".

Na kongresu u Litvaniji bilo je prisutno 28 zemalja članica EU, a 18 je prijavilo svoj projekat "Živim život bez nasilja" sa akcentom na porodično nasilje prema ženama i devojčicama.

S obzirom na to da Srbija još nije u Evropskoj Uniji, predstavu "„Nasilje nema opravdanja"“ je prijavila Hrvatska u kojoj projekat sprovode zajedno The/Arto i Zijah A. Sokolović (inače Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje Ujedinjenih Nacija), Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske i UNDP.

Ova nagrada Evropske Unije u konkurenciji 18 zemalja za najbolji projekat borbe protiv kriminala i nasilja u porodici dokaz je da postoji kvalitetna mogućnost borbe protiv ovog oblika društvene devijacije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: