"Izgubljeni u Srbiji": Predstava o mladima danas

Predstava "Slučajevi - Lost in Serbia", koja će 27. decembra biti premijerno izvedena u pozorištu Dadov, rezultat je specifične radionice koju je u školi glume tog omladinskog teatra vodio reditelj Kokan Mladenović.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

10:25

Default images

U projektu učestvuje grupa mladih, koji imaju između 10 i 20 godina, a predstava je "praktično skup njihovih nezadovoljstava", izjavio je Tanjugu autor projekta Mladenović.

"Šest meseci je trajao naš zajednički istraživački proces kroz studio glume u Dadovu. Obuhvaćeni su njihovi porodični i školski problemi, odnos prema okolini, generacijskom nasilju i drugim bitnim fenomenima", rekao je on.

Mladenović je podsetio da je naslov "Slučajevi" odabran po Harmsovom komadu koji je radio upravo u Dadovu pre 22 godine.

"Sada je to omaž novoj generaciji glumaca i uopšte novoj generaciji koja odrasta u potpuno drugačijim okolnostima u odnosu na našu pozorišnu generaciju", naglasio je on.

Kako je ocenio, ta nova generacija "nema kolektivnih ideala, nema zapravo nikakvih ideala u zemlji u kojoj živi, oseća se besno i razočarano". "Mi smo pred njima, koji su rođeni ili sazrevali posle 5. oktobra 2000. godine, dakle u demokratiji u Srbiji, jako krivi."

"Dužni smo da se stidimo što je još jedna generacija izgubljena. Strašno je verovatno biti izgubljen u inostranstvu, ali je mnogo strašnije biti izgubljen u sopstvenoj zemlji, a naša deca se tako osećaju", izjavio je reditelj.

Mladenović je dodao da su "opšti nemoral koji ih okružuje, kao i dvostruki moral, nešto što deca veoma jasno primećuju i što im daje pogrešnu sliku u procesu odrastanja".

"Oni znaju da se ne isplati u Srbiji biti pošten, prihvataju nakaradne društvene vrednosti i postaju uspešni ljudi", rekao je on.

Predstavom "Slučajevi - Lost in Serbia" Dadov proslavlja "rođendan" Dramskog ateljea Doma omladine Vračara, otvorenog 27. decembra 1958. godine.

Ove nedelje mnogim radionicama, koncertima i predstavama obeleženo je 55 godina uspešnog rada, tokom kojih je izvedeno 230 premijera, iznedreno više od stotinu profesionalnih glumaca, reditelja i drugih pozorišnih umetnika i zabeleženo oko 20.000 gledalaca u proseku godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: