BDP: Uprkos teškoćama uspešna godina

Beogradsko dramsko pozorište dočekuje 2014. godinu sa jasnim repertoarskim potezima, nakon teške, ali uspešne 2013. u kojoj je uprkos finansijskoj situaciji izvedeno čak šest premijera, rekla je danas na konferenciji za novinare direktorka BDP-a Maša Mihailović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.12.2013.

17:20

Default images

Radili smo tekstove mladih autora, naših i iz regiona, a i prva premijera u novoj godini, već 25. januara, biće savremena komedija Staše Koprivice "Anđeli čuvari" u režiji Veljka Mićunovića, najavila je ona.

U februaru počinju probe za, kako je rekla, najveći izazov za ansambl - dramu "Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihailovciha". Režiraće Boban Skerlić, a premijera je u planu tokom aprila.

Dramaturg Maša Jeremić dodala je da će sledeća produkcija biti komad koji pobedi na trećem konkursu BDP-a za dramski prvenac. Rezultat će biti poznat do kraja godine. Stiglo je 85 tekstova od 65 autora, a u uži izbor ušlo je šest drama iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Na sceni BDP-a biće održana i diplomska predstava sa Fakulteta dramskih umetnosti "Draga Jelena Sergejevna".

Ovakav koncept savremenog urbanog pozorišta koje se bavi svakodnevnim, ljudima bliskim temama naišao je na dobar odziv publike, rečeno je na konferenciji, uz podatak da je u 2013. BDP imao više od 75.000 gledalaca.

Ukupno je izvedeno 289 predstava, od kojih čak 31 na gostovanjima i festivalima - u Srbiji, Cnoj Gori, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, a i BDP je 18 puta bio domaćin.

Među gostovanjima izdvajaju se irska predstava "Smrt trgovačkog putnika" i zagrebačke verzije srpskih komada "Gospođa ministarka" i "Ne igraj na Engleze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: