“Bogojavljenska noć” 1. novembra u SNP-u

Premijera Šekspirove komedije "Bogojavljenska nćh" u režiji Egona Savina u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće u petak, 1. novembra.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Utorak, 29.10.2013.

19:17

Default images

U glavnim ulogama nastupaće Nenad Pećinar, Sanja Ristić Krajnov, Radoslav Milenković, Novak Bilbija i Ivan Đurić.

Smatra se da je "Bogojavljenska noć" napisana u razdoblju 1600. do 1601. godine, kao doprinos bogojavljenskoj zabavi na kraju božićnih praznika, piše se u promotivnom materijalu SNP.

Prvo zabeleženo izvođenje te predstave bilo je 2. februara 1602. godine u londonskoj dvorani Midl templ (Middle Temple), jednoj od zbornica kompleksa Advokatskih komora tog grada.

Postoji i hipoteza da je to Šekspirovo delo prvi put izvedeno na zahtev britanske kraljice Elizabete, na Bogojavljenje 6. januara 1601. godine, u čast njenog italijanskog gosta vojvode Virđinija Orsinija.

Po toj hipotezi otuda je poteklo ime jednog od likova u komadu.

Premijera novosadske predstve zakazana je za 19:30 časova, a pretpremijera dan ranije 31. oktobra od 20 sati. Prva repriza biće odrigrana 2. novembra u 19:30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: