Tamara Vučković o članstvu JDP u Uniji teatara

Godišnja skupština Unije teatara Evrope održana je danas u “Pikolo teatru” u Milanu, a učestvovali su direktori pozorišta - članova te organizacije, među kojima i vršilac dužnosti direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.10.2013.

17:48

Default images

Za predsednika Unije ponovo je izabran Ilan Ronen, za članove Borda UTE Ana Badora (Austrija), Žorž Banu (Rumunija/Francuska), Mihael Dočekal (Cceška), Serđo Eskobar (Italija), Sotiris Hacakis (Grčka) i Armin Petras (Nemačka), a novi članovi Unije su Nacionalno pozorište Luksembruga i francuski nacionalni dramski centar “Komedi de Rems”.

Najveća pažnja na Skupštini posvećena je, prema rečima Vučković Manojlović, problemima sa kojima se suočava veliki broj pozorišta i institucija kulture širom Evrope - od smanjenja budžeta do promena zakonskih regulativa.

Iako problemi nisu na istom nivou u svim zemljama, zajednički stav je da moramo da radimo na većoj vidljivosti projekata Unije. Jedna od ideja koju je predložio teatar ‘Mali’ iz Sankt Peterburga jeste otvorena skupština 3. decembra na kojoj treba da učestvuju i ministri kulture”, rekla je Tanjugu Vučković Manojlović.

Ona je ukazala da je veoma važan predlog ruskog pozorišta da se napravi zajednički manifest u kome će se navesti tačno zašta se zalaže Unija, za koje vrednosti i na koji način treba pozorišta da se obraćaju vladama u svojim državama.

Nadam se da će se vidljivost Unije povećati i da ćemo u Sankt Peterburgu imati jasniji stav šta treba uraditi u narednoj godini kako bi se stanje u pozorištima poboljšalo”, istakla je direktorka JDP-a.

Vučković Manojlović je rekla da JDP učestvuje u tri projekta Unije. "“Jugoslovensko dramsko pozorište je predložilo festival povodom 100.godišnjice Prvog svetskog rata za koji se i dalje prijavljuju pozorišta. Svi su zaintresovani za učešće. Predsednik Unije je bio kod našeg bivšeg ministra kulture (Bratislava Petkovića) i dobili smo obećanje da to može da se desi 2015. Postoji mogućnost da taj projekat preuzme neka druga članica UTE, što ne bi bilo dobro. Mislim da je vrlo bitno da se taj festival desi u Beogradu”", naglasila je Vučkovićeva.

Ona je rekla da su pozvani da učestvuju u projektu “Pikolo” teatra koji se odnosi na stvaraoce do 35 godina i dodala da će videti šta će moći da urade imajući u vidu finansijske probleme.

"Treći projekat je TERRORisms, premijera prve predstave je već bila u Sstutgartu, a mi smo dogovorili razmenu sa pozorištem u Sstutgartu i Habima iz Tel Aviva. U okviru tog projekta imaćemo premijeru komada Milene Marković do juna 2014. godine”, dodala je Vučković Manojlović.

Ona se osvrnula na finansijske problema JDP, koje već dve godine nije dobilo sredstva od osnivača (Grada Beograda) za program, što u velikoj meri otežava rad i planiranje repertoara.

Taj problem smo za sada prevazilazili do izvesne mere, ali je pitanje do kada će moći da se održi na taj način. Mi dajemo privid da je sve u redu”, rekla je Vučkovićeva, dodavši da veliki problem imaju sa infrastrukturom, ljudstvom i tehnikom, pošto nisu zapošljavali nove ljude.

Jugoslovensko dramsko pozorište se suočava i sa zakonskom regulativom, uredbama koje treba menjati.

Nadam se da će to početi polako da se rešava. Menja se Zakon o radu, priprema se Zakon o pozorištu koji bi trebalo za godinu dana da bude spreman. Nas dotiču uredbe i zakoni koje nisu u skladu, kao što su Zakon o javnim nabavkama, Zakon o budžetskom sistemu, koji je predviđao ukidanje sopstvenih sredstava”, rekla je Vučković Manojlović.

Ona je naglasila da je u uslovima finansijske krize bitno znati koje institucije i koji projekti su prioritet.

“Mi ne znamo da li za ovo što radimo imamo podršku, jer ako nam je grad ukinuo finansiranje međunarodne saradnje pre tri - četiri godine, postavlja se pitanje zašto mi ovo radimo, da li je to potrebno. Ako nije, onda to treba da se kaže javno, da znamo”, istakla je direktorka JDP-a.

“Jugoslovensko dramsko pozorište je u ovoj uniji zahvaljujući dugogodišnjem radu, kvalitetu, kontinuitetu, ali naravno da se dovodi u pitanje naša pozicija u ovakvoj asocijaciji. Ako nemamo nikavo finansiranje za programe od našeg osnivača, i minimalno, onda ne možemo da ulazimo u ove projekte.

Gostovanja na koja idemo delom pomaže Ministarstvo kulture, a najvećim delom radimo iz sopstvenih sredstava ili sredstava pozorišta koje nas zove. Naše prisustvo ovde, u regionu i Evropi je veoma značajno ne samo za pozorište, već i za Beograd i Srbiju”, ocenila je Vucković Manojlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: