JDP na skupštini Unije teatara Evrope

Vršilac dužnosti direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović učestvovaće tokom vikenda na Godišnjoj skupštini Unije teatara Evrope (UTE) u Milanu i proslavi 30 godina od osnivanja te najznačajnije pozorišne asocijacije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

16:23

Default images

Povodom jubileja, u “Pikolo” teatru, 26. i 27. oktobra, okupiće se direktori pozorišta - članova UTE, ličnosti koje su učestvovale u formiranju i razvitku “Teatara Evrope”, kao i vodeća imena evropskog pozorišnog života.

Prisustvovaće, između ostalih, direktor “Pikolo” teatra Serđo Eskobar, bivši ministar kulture Francuske, suosnivač i počasni član UTE Žak Lang, počasni predsednik UTE i direktor teatra “Mali” iz Sankt Peterburga Lev Dodin, reditelj i bivši direktor pozorišta “Odeon” (Pariz) Žorž Lavodan, direktor Habima nacionalnog teatra Izraela i predsednik UTE Ilan Ronen.

U Milanu će biti obeležene tri decenije od proglašenja milanskog “Pikolo” teatra, pariskog ”Odeona” i sanktpetersburškog teatra ”Mali” za “Teatre Evrope” (15. juna 1983) i ideje o nastanku Unije teatara Evrope koja je realizovana 1990. godine.

Na Godišnjoj skupštini biće izabrani novi članovi, predsednik i članovi borda UTE, razgovaraće se o projektima i festivalima Unije, a Vučković Manojlović kaže da je to i prilika za razmenu ideja, razgovor o potencijalnim zajedničkim aktivnostima i projektima.

Vučković Manojlović je Tanjugu rekla da JDP vrlo aktivno učestvuje u aktivnostima Unije, a jedan od projekata koje je pozorište predložilo jeste festival “Pali anđeo istorije” povodom stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, na kome bi učestvovalo više evropskih teatara.

JDP je, zajedno sa Nacionalnim teatrom iz Osla i “Šaušpilhaus” iz Štutgarta, nosilac i projekta “TERRORisms”, festivala čija je realizacija planirana između 2013. i 2015. godine.

Vučković Manojlović će u Milanu razgovarati sa predstavnicima “Pikolo” teatra o njihovom predlogu da Jugoslovensko dramsko pozorište učestvuje u projektu ”3.0 playFestival” koji je posvećen mladim pozorišnim stvaraocima.

Ona je naglasila da je JDP, pored moskovskog, sanktpetersburškog i telavivskog pozorišta, jedino van Evropske unije, što ukazuje na status koji Jugoslovensko dramsko pozorište ima u Evropi.

”U Uniju se ulazi na osnovu procene višedecenijskog umetničkog rada i kontinuiteta u radu jednog pozorišta. Samo u proteklih 10 godina, naše pozorište gostovalo je u više od 42 grada, na zvaničnim evropskim festivalima i u značajnim državnim pozorištima. Dobijamo i brojne pozive za učešće u projektima i koprodukcijama. Nema mnogo institucija u našoj zemlji koje su na takav način prepoznate u Evropi i svetu”, istakla je ona.

Vučković Manojlović je, ipak, skrenula pažnju na finansijske probleme zbog kojih ne mogu da se unapred obavežu na učešće u međunarodnim projektima.

”Trudimo se da predstavimo našu zemlju na najbolji način, a mogli bismo da budemo mnogo prisutniji u Evropi, da zovemo umetnike da gostuju kod nas, jer su mnogi zainteresovani da dođu u Beograd”, dodala je ona.

„Beograd je decenijama bio kulturni centar Balkana koji je okupljao najveće umetnike iz čitavog regiona i Evrope, ali je taj status izgubio iz mnogih razloga, ali i delom zbog lošeg vođenja kulturne politike“, ocenila je v.d. direktora JDP-a.

Unija, sa sedištem u Parizu, koju finansiraju pre svega Evropska komisija i Ministarstvo kulture Francuske, kao i ministarstva i gradovi iz raznih zemalja članica UTE, osnovana je na inicijativu Žaka Langa i tadašnjeg direktora ”Pikolo” teatra Ðorđa Strelera.

Danas Unija u svom sastavu ima 19 pozorišta - iz Italije, Rusije, Rumunije, Grčke, Portugala, Izraela, Austrije, Češke, Francuske, Bugarske, Norveške, Nemačke, a Jugoslovensko dramsko pozorište je primljeno u tu asocijaciju 2006. godine.

Za decembar u Sankt Peterburgu je najavljena skupština otvorenog tipa, na koju su, pored direktora pozorišta - članova UTE, pozvani i ministri kulture iz zemalja članova ove organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: