Šekspirov Glob teatar dolazi i u Srbiju

Jedna od najpoznatijih pozorišnih kuća na svetu, londonski Glob teatar, krenuće sledeće godine na turneju tokom koje bi trebalo da izvede kultnu predstavu „Hamlet“ u svakoj zemlji sveta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

12:44

Default images

Projekat „Globe to Globe: Hamlet“ podrazumeva dvogodišnju turneju, tokom koje će pozorišni ansambl izvoditi Šeksiprovog „Hamleta“ na svim meridijanima. Za sada detalji turneje nisu poznati, a sve informacije zainteresovani mogu pratiti i na posebno kreiranom tviter profilu @WorldHamlet.

Glob teatar će na taj način proslaviti 450 godina od rođenja legendarnog Vilijama Šekspira, za čije je stvaralaštvo to pozorište neraskidivno vezano.

„Hamlet“ bi tako trebalo da bude izveden u više od dvesta zemalja, u periodu od 23. aprila 2014. do 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri veka od Šekspirove smrti.

U komadu, koji će režirati Dominik Dromgul, svega osam glumaca tumačiće sve likove iz originalnog „Hamleta".

Britanski mediji prenose da su svi nastupi u evropskim zemljama gotovo izvesni, dok još uvek nije sigurno izvođenje u zemljama kao što su Avganistan i Severna Koreja.

Posebno značenje imaće već ugovoreno igranje „Hamleta“ u Danskoj. Tom prilikom čuveni komad biće izveden u dvorcu Kronborg pokraj Helsingera, gde je Šekspir smestio radnju svog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: