47. Bitef prkosi krizi: “Teško je biti”

Pod sloganom “Teško je biti”, sa jedanaest predstava u glavnom programu, 47. Međunarodni pozorišni festival Bitef biće održan od 22. septembra do 1. oktobra u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2013.

18:45

Default images

Materijalni razlozi uticali su na smanjen kvantitet, ali uz najbolji kvalitet, u selekciji Jovana Ćirilova i Anje Suše, koja obuhvata četiri predstave "iz sveta", tri iz regiona i četiri iz Srbije. najavila je 11. jula na konferenciji za novinare direktorka festivala Jelena Kajgo.

Na otvaranju, u Pozorištu na Terazijama, gostovaće grupa Gob Squad iz Berlina sa predstavom "Before Your Very Eyes", rađenoj u koprodukciji sa teatrom Campo iz Belgije. Zatvaranje će u za to specijalnom prostoru obeležiti slavni mađarski autor Kornel Mundruco sa predstavom "Teško je biti Bog" u izvođenju Proton Cinema + Theatre iz Budimpešte.

Iz Češke stiže Reduta teatar iz Brna sa "Europeanom" u režiji Jana Mikulašeka, a iz Francuske predstava "Beograd" prema tekstu Angelike Lidel u režiji Džulijena Fišera u produkciji Compagnie Espace commun iz Pariza.

Region predstavljaju Montažstroj iz Zagreba sa projektom "55 +" prema konceptu i u režiji Boruta Šeparovića, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa "Post skriptumom" u adaptaciji i režiji Varje Đukić i Mestno gledališče iz Ljubljane sa "Olujom" Aleksandra Ostrovskog u režiji Jerneja Lorencina.

Domaće predstave na Bitefu biće "Žene u narodnoj skupštini" prema tekstu Aristofana u režiji Nikole Zavišića (Narodno pozorište, Subotica), "Zoran Đinđić" autora i reditelja Olivera Frljića (Atelje 212), "Ubiti Zorana Đinđića" prema tekstu Rajka Đurića i Zlatka Pakovića, u režiji Pakovića (Studentski kulturni centar Novi Sad) i "Galeb" rađen prema Čehovljevom delu u režiji Tonija Janežiča (SNP).
Foto: Tanjug / Tanja Valiè
Ćirilov je, povodom slogana, izjavio da je Bitef redovno tražio podnaslov koji bi obuhvatio tematiku ili osnovnu nit predstava koje prikazuje te jeseni, a ovoga puta odlučio se za skraćeni naslov mađarske predstave "Teško je biti Bog".

"Ovim skraćenjem tematika, pored tekućih muka koje prolaze svet i naša zemlja u svekolikoj krizi, pre svega ekonomskoj, svodi se na jedan od problema filozofije kao što je bitak, bivanje, egzistencija", rekao je on.

"Pozorište, kao i svaka umetnost, pogotovo ova čiji je jedan od elemenata reč, dodiruje se sa filozofijom, a izbor predstava na Bitefu uvek je bio vođen mišlju da se nešto bitno kaže o životu i o umetnosti pozorišnim sredstvima", istakao je Ćirilov.

On je skrenuo pažnju na dve predstave o Zoranu Đinđiću "kad već Sterijino pozorje nije imalo hrabrosti da ih izabere", kao i na bizarnu činjenicu da su predstavu "Beograd" napravili umetnici koji nikada nisu bili u našem gradu.

Suša je izjavila da je, uprkos manjem broju naslova, uverena da je pred nama zanimljivo i uzbudljivo izdanje Bitefa.

"Namerno smo uključili predstave koje su političke, odnosno otvoreno preispituju realnost, bilo da je to socijalni aspekt društva u kom su nastale ili da imaju direktni 'politički stejtment'. To mi je drago jer smatram da je, naročito u ovom momentu, smešan stav da kultura mora biti depolitizovana", rekla je ona.
Foto: Tanjug / Tanja Valiè
Kako je dodala, selekcija treba da otvori mnoga pitanja, od kojih su samo neka pozorišna, a Beograd treba da bude pokretač razgovora o bitnim problemima, kao i o dometima savremenog teatra u okolnostima koje su drastične kao naše.

"Svaka od pozvanih predstava vodi živ i buran dijalog sa kontekstom u kojem su stvarane. One su u velikoj meri interaktivne i traže stav od gledaoca", istakla je Suša.

Tako, na primer, God Squad izvodi na scenu decu od osam do 14 godina koja govore o svojoj budućnosti, a Montažstroj starije građane sa pitanjem - kako bi želeli da umru, dok se češka predstava bavi negativnim iskustvima evropskih institucija.

Festival će i ove godine imati tradicionalne prateće programe Bitef polifonija i Bitef na filmu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Gete instituta, Francuskog instituta i ambasade Belgije, koji pomažu dolazak inostranih predstava na Bitef.

Budžet 47. Bitefa trebalo bi da bude oko 30 miliona dinara, čime se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja sredstava za tu značajnu meunarodnu kulturnu manifestaciju, kazala je direktorka Kajgo.

"Došli smo na najnižu granicu prihvatljivosti da se Bitef uopšte održi na način na koji je uspostavljen šezdesetih godina prošlog veka, a to je da Beogradu predstavi značajna pozorišna ostvarenja sa međunarodne scene. Kvalitetne festivalske predstave imaju svoju cenu", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.
Foto: Tanjug / Tanja Valiè
Za razliku od ranijih godina, na konferenciji na kojoj je najavljen program predstojećeg festivala nisu bili predstavnici Grada kao osnivača, niti Ministarstva kulture kao pokrovitelja Bitefa. Kajgo je precizirala da je Grad prošle godine izdvojio 20,6, a ove svega 13,8 miliona dinara, ali se očekuje još 3,8 miliona u rebalansu.

Ministarstvo kulture Srbije lane je dalo 17, a ove devet miliona, pa nakon insistiranja "bitefovaca" još 1,5 miliona, dok će Vojvodina dati, kao i prošle godine, dva miliona. Podršku Bitefu već tradicionalno pružaju sponzori i strani kulturni centri.

Suša, koja je birala program zajedno sa Ćirilovom, ocenila je da je "ovo izumiranje finansiranja neka vrsta cenzure".

"Neka osnivači jasno kažu: Nećemo takav Bitef. Ovako ispada da mi nismo sposobni da napravimo dobar festival", rekla je ona. Kako je dodala, selektori su ove godine birali predstave isključivo na privatnim putovanjima i onima koje su pomogli strani kulturni centri.

"Uz to što su sredstva mala, problem je i njihovo stalno kašnjenje, pa nismo u stanju da ispunjavamo obaveze koje podrazumeva ovaj posao. Dovijamo se, ali i naša snalažljivost ima limit", naglasila je Suša.

Organizatori su odlučili da ne menjaju cenu ulaznica, koje će moći da se kupe za 1.000 do 2.000 dinara, a prodaja počinje 1. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: