“Grad” premijerno u BItef teatru

Plesna predstava "Grad" po konceptu i režiji Dine Radoman Caranović u koreografiji Isidore Stanišić biće premijerno izvedena sutra uveče u Bitef teatru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.06.2013.

14:23

Default images

Plesnu predstavu koja istražuje kako doživljavamo gradski prostor izvešće Ana Simanić, Danijel Todorović, Stojan Simić i igrači Bitef dens kompanije: Milica Pisić, Nevena Jovanović, Miona Petrović, Nikola Tomašević i Strahinja Lacković.

Plesna predstava uključuje osobe sa invaliditetom, izvođači sa invaliditetom izabrani su na radionicama koje je organizovalo Udruženje "Srebrno drvo" uz pomoć Grupe "Hajde da".

U plesnoj predstavi "Grad" ima i poezije, pesme Ivana Rastegorca čitaće Damjan Kecojević. Prevodioci za znakovni jezik su Tijana Jakšić i Katarina Kralj. Dramaturški konsultant predstave je Marko Pejović, kompozitor Aleksandra Đokoć Rakić, kostimograf Aleksandra Zdravković. Za video je zadužena Jelena Jovčić, animaciju Sandi Caranović, ftografiju i dizajn Jelena Janković.

Prema najavi rediteljke, predstava se bavi gradom ne samo kao mestom u kome živi skup ljudi, grad ima i svoju volju, karakter, atmsferu, lice i podzemlje, prema nekima je dobronameran, a prema drugima negostoljubiv.

"Ta razlika postoji i na sceni, jer se učesnici u predstavi razlikuju po polu, poreklu, odnosu prema životu, životnom iskustvu, mogućnostima i ograničenjima sa kojima se susreću, kakav im je pristup umetnosti, kakvog su plesnog obrazovanja, da li su osobe sa invaliditetom, zajedničko je da svi žive u jednom velikom gradu", navodi rediteljka u najavi predstave "Grad".

Ona očekuje da će ova predstava biti doprinos namerama da se osobe sa invaliditetom uključe u rad i stvaralaštvo profesionalnih pozorišta i da predstave u kojima nastupaju budu deo redovne repertoarske ponude grada Beograda.

Kako je najavio Bitef teatar, pre premijere u 18 sati održaće se okrugli sto na temu "Terminologija u umentosti igre i inkluzija u savremenoj igri" na kome će učestvovati načelnica u ministarstvu kulture i informisanja Milena Burić, baletski igrač i predstavnik UBUS-a u Koordinacionom odboru umetničkih udruženja Srbije Smiljana Stokić), novinarka i lektor časopisa Vreme Ivana Milanović, koreograf i igrački pedagog Isidora Stanišić, rediteljka Dina Radoman.

Učestvovaće i kostimograf i koreograf Boris Čakširan), psiholog Marko Pejović predstavnik organizacija osoba sa invaliditetom Ljupka Mihailovska i novinarka televizije Studio B Vesna Nestorović. Moderator je direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: