"Izbiračica" premijerno u NP-u

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 14. maja je premijerno izvedena komedija Koste Trifkovića "Izbiračica", u režiji Nikole Zavišića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.05.2013.

22:19

Default images

Ceo glumački ansambl dobio je veliki aplauz, ali je koncept predstave izazvao podeljene reakcije.

Glavnu ulogu - Malčiku igrala je Anastasia Mandić, a u ansamblu su Dragan Nikolić Gidža, Aleksandra Nikolić, Sena Đorović, Zoran Ćosić, Ivana Šćepanović, Tamara Stošić, Ivan Bosiljčić, Darko Tomović, Milorad Mandić.

Poznati srpski komad iz 19. veka dobio je novu verziju kao začudna groteska. Stilizovana i vizuelno raskošna predstava urađena je kao melanholični vodvilj o našim naravima i, kako kaže reditelj, "našem silnom izbiranju koje nas na kraju nikuda ne odvede".

Glavni glumci su stariji od likova iz Trifkovićevog komada, jer ih je reditelj video kao "zombije", kao ostatke nekog drugog vremena, karikature koje već 150 godina ponavljaju iste greške.

Zavišić potpisuje i scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem i dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem.
Foto: Tanjug, Miloš Jelesijeviæ
Dramaturg je Molina Udovički Fotez. Kostime je kreirala Suna Kažić, kompozitori su Sanja Lončar i Andrija Pavlović, a scenski pokret potpisuje Damir Todorović.

U nastojanju Narodnog pozorišta da pomogne teatru "Bora Stanković" u Vranju, stradalom u požaru, predstava je urađena ukoprodukciji dva pozorišta, a Vranjanka Tamara Stošić je deo ansambla.

U holu Velike scene postavljena je izložba čiji je inicijator Odbor za obnovu zgrade pozorišta "Bora Stanković" u Vranju. Na 16 fotografija prikazane su ruševine pozorišta posle požara, kao i predlozi budućeg enterijera i eksterijera nove pozorišne zgrade.

Zgrada vranjskog teatra, stara 120 godina, izgorela je 2. jula 2012. Uništeni su dvorana, bina, foaje, podrumski deo, dok su deo arhive, dokumentacija i deo kostima sačuvani, ali su oštećeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: