Frankofona strast na festivalu igre

Početni dani ove sedmice na Beogradskom festivalu igre protiču u znaku frankofonih plesnih grupa. Nakon što je u JDP-u nastupila kompanija “Ballet Preljocaj”, u Pozorišti na Terazijama predstaviće se trupa “Peeping Tom”.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

09:41

Default images

Kontroverznim komadom “Ono što zovem Zaborav” koji potpisuje Anželin Preljokaž, kompanija iz Francuske predstavila se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 8. aprila. Komad sa šest plesača i jednim glumcem zaintrigirao je beogradsku publiku, s obzirom na to da govori o istinitom događaju – ubistvu čoveka u supermarketu koji je pisac Loren Movinje obradio u svojoj knjizi “Ono što zovem Zaborav”.

“U pitanju je komad koji sve vreme teče bez znakova interpunkcije. Nema tački niti zareza, jednostavno počinje velikim slovom a završava se jedinom tačkom u tekstu”, kazao je Preljokaž dodajući da se sve to odrazilo na plesni komad u kojem je beogradska publika uživala.

Na konferenciji za novinare, simbolično održanoj u sumermarketu Maxi kompanije Delhaize Srbija, koja je ovogodišnji sponzor festivala, Preljokaž je objasnio da kada se god desi tragedija, sve oči su uprte u krivce, dok se vrlo malo toga zna o žrtvi i njegovom okruženju.

Tako je beogradska publika, vođena jedinim glumcem u predstavi, mogla da otkrije priču u čoveku koji je na smrt pretučen jer nije platio pivo koje je ispio u supermarketu. Dramatična izvedba kroz igru svetlosti i pokreta, dočarala je sve ono što je potreslo prvu francusku javnost, a potom i širu čitalačku publiku kroz Movinjeovo delo.
Izdaje se!
Sasvim drugačija priča, ali takođe koncentrisana na probleme koji nas okružuju, dolazi od belgijske trupe “Peeping Tom”, koja je oduševila publiku festivala pre tri godine, sa postavkom “Ulica Vanderbranden 32”. Ovacije koje su poneli iz Beograda, vraćaju ih (ovoga puta) na scenu Pozorišta na Terazijama, sa novim komadom, (ponovo) cudnog naslova – “Izdaje se!”

Koreografski dvojac, Gabrijela Karizo i Frenk Sartije, otkrivaju lavirint u kome su čudni likovi zarobljeni u zbrci svojih misli, suočeni sa svemirom u kome je sve privremeno, i kao takvo zamenjljivo...

“Ako iznajmljujete nešto, uvek znate da je to na određeno vreme, i da će tome doći kraj. Tako i u životu, jer najčešće uživamo na trenutke, ništa ne traje večno, kazala je koreografkinja Gabrijela Karizo koja sa partnerom Frenkom Sartijeom vodi trupu “Peeping Tom”.

“Kada smo iamli premijeru u Belgiji, reklamirali smo komad tako što smo na zgradi pozorišta imali veliki oglas na kojem je, baš kao i na svim ostalim oglasima, pisalo – Izdaje se! To je bilo veoma zanimljivo, jer su ljudi mislili da se izdaje pozorište, pa su se interesovali za oglas, a potom i za predstavu”, otkrila je Karizo na konferenciji za novinare.
Izdaje se!
Komad sa atmosferom dostojnom Dejvida Linča, rađen da ostvari poseban kinematografski doživljaj, donosi gabaritnu scenografiju po kojoj je trupa poznata.

U prostoru dnevne sobe, gde brojna vrata i stepenice čine da se može nestajati i ponovo pojavljivati, scenom u jednom momentu vlada mecosopran u zalasku karijere, a u sledećem vlasnica kuće koja ulazi u diskutabilnu vezu sa svojim slugom. Dve žene su okružene hordom likova; sinovima, muževima, obožavaocima, gostima...

Ambasador Belgije u Srbiji Alain Kundicki rekao je da mu je veoma drago što na ovom prestižnom festivalu, koji je jedan od najvažnijih plesnih dogadjaja ne samo u Srbiji nego u čitavoj Evropi, gostuju dve belgijske plesne predstave.

"Zahvaljući neverovatnoj energiji, talentu i posvećenosti direktorke BFI Aje Jung ovaj festival se razvio u jedan od najvažnijih događaja u Evropi, dolaze najprestižnije kompanije i vrhunski koreografi, ako možete da kažete da imate svetskog šampiona u tenisu koji je proslavio vašu zemlju, onda možete da kažete da imate i festival igre koji jer Srbiju stavio na svetsku mapu", istakao je belgijski ambasador.

Belgija je ove godine višestruko povezana sa Beogradskim festivalom igre, na kojem će takođe nastupiti, 18.aprila u Beogradskom dramskom pozorištu, kompanija “Ultima Vez”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: