BJM: Sve tajne plesne fuzije

“Zamislite da uzmete jednu torbu, u nju uspete velike količine baleta, dodate hip hop, folklor, ulični ples pa čak i atletiku, i sve to dobro protresete. Eto, to smo mi, plesna fuzija”, tvrdi Luj Robitaj, umetnički direktor plesne kompanije “Ballet Jazz Montreal”.

Izvor: B92
Podeli

Prestižna kanadska trupa ove godine slavi četrdeseti rođendan, Beogradski festival igre proslavlja desetu godinu postojanja, i to su sasvim dovoljni razlozi za slavlje, kazao je Luj Robitaj na konferenciji za novinare održanoj u Sava centru. Upravo u tom zdanju “Ballet Jazz Montreal” otvoriće 5. aprila u 20h Beogradski festival igre.

Publika će te večeri videti ekplozivne postavke, za igrače posebnog stila, koje potpisuju Anabel Lopez Očoa (Zip Zap Zoom), Kajetano Soto (Gorivo, Zumiranje) i Ven Vei Vang (Noćna kutija). Reč je o četiri komada inspirisana gradskim životom, virtuelnim svetom komjuterskih igara, svetlima i zvucima noći u megalopolisima, ispitivanjem vanvremenskih osećanja u surovom svetu koji ne podržava individualnost.

“To su komadi tri sasvim različita koreografa koji pišu različitim rukopisom, slikaju različtim bojama pa su i njihovi doživljaji različiti. Zbog toga ovaj sklop na najbolji način predstavlja našu kompaniju”, objasnio je Robitaj koji je na čelu “Ballet Jazz Montreal-a” već petnaest godina.

Trudeći se da približi novinarima način funkcionisanja ove velike plesne kompanije, Robitaj je otkrio da se koreografije pripremaju na veoma specifičan način. Za svaki minu koreografije odvaja se po jedan dan za vežbe i uigravanja. Tako se na komadu od trideset minuta radi trideset dana, a tek nakon toga počinju pretprodukcione pripreme i haos koji prethodi izvođenju.

“Zamislite da uzmete jednu torbu, u nju uspete velike količine baleta, dodate hip hop, folklor, ulični ples pa čak i atletiku, i sve to dobro protresete. Eto, to smo mi, plesna fuzija”, navodi Robitaj koji priznaje da potiče iz klasičnog baleta, ali da se vremenom okrenuo savremenom plesu.

Nastup kanadske trupe na 10. BFI-u prvi je njihov nastup u Beogradu, i u ovoj sezoni jedini na starom kontinentu van Zapadne Evrope. U Beograd će nastupiti trinaest plesača, koji su od septembra u okviru slavljeničke turneje nastupali širom Kanade i SAD.

Sve informacije o ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre osim na sajtu festivala možete pratiti i u našoj posebnoj temi.

strana 1 od 15 idi na stranu