Od 1. aprila i reditelji na tenderu

Prvog aprila, jeste dan šale, ali ono što će se desiti kulturnim radnicima, neće ih nasmejati. Naime, reditelji pozorišnih predstava biće birani na javnom tenderu.

Kultura

Izvor: Jelena Kikiæ

Petak, 29.03.2013.

20:24

Default images

Od tendera će takođe zavisiti koje će knjige biblioteke nabavljati, jer tako predviđa Zakon o javnim nabavkama.

Dok na sceni uveliko traju probe novog komada, iza kulisa rešavaju se problemi. Od 1. aprila pozorišta će morati da poštuju prvo zakon pa tek onda da se posvete umetosti. Zakon o javnim nabavkama ujedinio je direktore kulturnih institucija na budžetu koji su kategorični u tome da je precizne finansijske parametre nemoguće sporvesti u umetničkom radu.

"Ono što je isto važno da se kaže jeste da smo svi mi naravno za transparentnost, za kontrolu budžetskih sredstava. Mi svi imamo upravne odbore, nadzorne odbore, osnivače koji naš rad kontrolišu i to je sasvim u redu. Ovaj zakon o javnim nabavkama zaista preti da ukoči rad institucija kulture" kaže Tamara Vučković Manojlović direktorka JDP-a.

"Računali smo u Srpskom narodnom pozorištu, otprilike na godišnjem nivou samo za plaćanje novinskih oglasa trebalo bi da izdvajamo minimum 100.000 dinara. Šta mislite odakle ćemo te pare uzeti? Pa uzećemo upravo sa ovih scena, upravo ćemo oteti od produkcije da bismo, izvinite možda je težak izraz, debilan uslov ispunili, da se nagađamo s kim, Ljubom Simovićem?" misli Aleksandar Milosavljević iz Srpskog narodnog pozorišta.

Osim što joj je država dodelila najmanji budžet, kultura u Srbiji će od ponedeljka morati da funkcioniše kao preduzeće. Od prvog aprila institucije kulture za sve što im treba prvo će morati da raspišu tender a posao dodele najjeftinijoj ponuđaču.

Tako čak i običan pozorišni rekvizit postaje ozbiljan administrativni problem. Cipele za stepovanje samo su detalj u pozorištu, ali od sada će njihova kupovina podrazumevati i plan nabavki, konkursnu dokumentaciju, evidenciju, izveštaje, pregovarački postupak, rok za žalbe. Isto kao i postavljanje svakog novog komada.

"Ukoliko mi želimo da radimo novi dramski tekst mi moramo da raspišemo tender na koji će da se prijave Milena Marković i Biljana Srbljanović i da vidimo šta one u finansijskom smislu nude i da izaberemo ne umetnički kvalitet i ono što mi zaista tražimo, nego onog koji daje najmanju ponudu. Samim tim i izbor glumaca, ne možemo da pravimo podelu" objašnjava tehnički direktor JDP-a Vladimir Dekić.

Dok čekaju odgovor na inicijativu da budu izuzeti iz zakona, koju su podneli Vladi, nadležnim ministarstvima, sekretarijatima i Upravi za javne nabavke, u Jugoslovoneskom dramskom završavaju posao za koji će im sledeći put biti neophodan tender.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: