“Zlatna maska“ za “Hazarski rečnik“

Povodom Međunarodnog dana pozorišta, teatar u gradu Opole (Poljska) dodelio je nagradu “Zlatna maska za performans godine predstavi „Hazarski rečnik. Deca snova“, rađenoj prema istoimenom romanu Milorada Pavića. Nagrada je pripala režiseru Pavelu Pasiniju i scenografu Suzani Srebrnoj.

Podeli

U obrazloženju žirija stoji da: “ova moderno hrabra a istovremeno monumentalna predstava predstavlja vrhunski umetnički projekat u kojem su san, fantazija i mašta kategorije koje povezuju udaljene prostore, vreme, verske i filozofske sisteme“.

Trosatna predstava-spektakl “Hazarski rečnik. Deca snova“ (Słownik Chazarski. Dzieci Snów) po romanu Milorada Pavića imala je premijeru u Poljskoj sredinom februara 2012.

Teatar „Jana Kohanovskog” u gradu Opole na jugu Poljske, poznat kao središte međunarodnih pozorišnih festivala, izveo je u režiji Pavela Pasinija, spektakl na tri scene simultano i sa tri vrste publike.

Nesumnjivo da se reditelj Pasini odlučio za složeni i skup pozorišni projekat mešajući eksperiment i odlike klasičnog teatra. Hor, multidimenzionalnost vremena, političke implikacije, raskošni kostimi, sadejstvo glumaca i publike, scena pod centrifugom – sve su to elementi od kojih je sazidana predstava koja očigledno prekoračuje granice u pozorištu, kao što je to činio i Pavić u svojim književnim delima.

Inače, u Srbiji je jedina pozorišna adaptacija ovog planetarno poznatog romana Milorada Pavića izvedena u režiji Tomaža Pandura i njegove internacionalne trupe, svega četiri puta. U svetu, pak, adaptacija „Hazarskog rečnika“ igrana je od Njujorka do Moskve, sopšteno jeiz Legata Milorada Pavića.

Pozorište

Mira Furlan u Radionici integracije

Radionica Integracije u petoj godini od nastanka nastavlja svoje delovanje, a 25. aprila ove godine u Radionici će biti prvo izvođenje i svetska premijera pozorišnog komada Mire Furlan “Dok nas smrt ne razdvoji”.

Pozorište nedelja 31.03. 18:41 Komentara: 0

"Bahantkinje" ponovo u NP-u

Euripidova drama "Bahantkinje", u režiji Stafana Valdemara Holma, posle nekoliko meseci pauze, ponovo je uvrštena na dramski repertoar Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pozorište subota 30.03. 14:56 Komentara: 0

"Opomena " premijerno 9. aprila

Autorski projekat glumca, reditelja, producenta i nekadašnjeg ministra kulture Branislava Lečića "Opomena, deset godina posle Zorana Đinđića", premijerno će biti izveden 9. aprila na velikoj sceni Sava centra.

Pozorište petak 29.03. 18:16 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu