Premijera "Antigone" u JDP

Ansambl Drame Narodnog pozorišta izvešće premijeru Sofoklove "Antigone", u režiji Jagoša Markovića, večeras na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.12.2012.

09:39

Default images

Kolege iz JDP-a ustupile su za ovu priliku svoju salu, dok u Narodnom pozorištu traje saniranje posledica požara koji se dogodio početkom meseca.

Naslovnu ulogu igra Vanja Ejdus, a Kreont je Dragan Mićanović. U ansamblu su Vjera Mujović, Đurđija Cvetić, Mihailo Janketić, Bojan Krivokapić, Aleksandar Srećković, Sloboda Mićalović Ćetković i Momčilo Otašević.

Reditelj je kreirao scenografiju, kostime Bojana Nikitović, zvuk Vladimir Petričević. Predstava se igra prema prevodu Miloša Đurića.

Marković je uoči premijere izjavio da je njegov motiv za rad na ovoj antičkoj tragediji, pored toga što je ona jedan od vrhova svetske literature, njena bolna prepoznatljivost.

"Istina ovog komada tiče nas se danas i ovde. Brat je brat bez obzira koje je vere. Fašizma je sve više, dok je 'Antigona' u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: