Preminuo glumac Mlađa Veselinović

Danas je u Beogradu preminuo glumac i prevodilac Mlađa Veselinović, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1947. godine, saopšteno je iz tog teatra.

Podeli

Rođen je u u Kragujevcu 21. aprila 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu a studirao je i na Kembridžu.

Kao dramski umetnik, prevodilac i povremeni asistent reditelja, Mlađa Veselinović je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu obeležio jednu epohu. Na sceni JDP-a debitovao je u prvoj predstavi teatra "Kralj Betajnove" 1948. godine. Sarađivao je sa najvećim rediteljskim imenima i ostvario oko sto uloga samo na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Dundo Maroje, 1949. i 1976, Jegor Buličov, 1951, Otkriće 1961, Otelo, 1977, Punjene tikvice, 1996). Poslednju ulogu u JDP-u zabeležio je u predstavi "Koštana" 2000. godine.

Bio je oženjen glumicom Brankom Veselinović, sa kojom je nastupao u zemlji i inostranstvu. Najdugovečniji glumački bračni par se decenijama bavio humanitarnim radom. Mlađa Veselinović je dobitnik Ordena grada za humanitarni rad u međunarodnim organizacijama, dobitnik Povelje Jugoslovenske komisije UNESKO-a za izuzetan doprinos radu komisije i unapređenje saradnje sa UNICEF-om, dobitnik Plakete povodom 25 i 30 godina oslobođenja Beograda. Godine 1988. odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa Srebrnim vencem.

Ove godine, realizovana je ideja Branke i Mlađe Veselinović da se ustanovi nagrada koja nosi njihovo ime a dodeljuje je Fondacija JDP kojoj su Branka i Mlađa donirali sredstva u te svrhe. Nagrada se dodeljuje glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a. Svečano uručenje nagrade ovogodišnjem laureatu Nebojši Glogovcu, koje je bilo planirano za petak 28. decembar posle predstave "Sumnjivo lice", odlaže se za januar.

Komemoracija povodom smrti Mlađe Veselinovića biće održana u subotu 29. decembra u 13h u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a kremacija će se održati istog dana na Novom groblju u 16h.

Pozorište

Miki Manojlović: Ja sam eksces

U današnjoj emisiji "Hoću da znam" Nataše Odalović" glumac Predrag Miki Manojlović, ovogodišnji dobitnik nagrade "Dobričin prsten" za životno delo, govorio je o krizi u kulturi i društvu, modernom pozorištu, nagradama.....

Pozorište četvrtak 27.12. 10:31 Komentara: 32

Glogovcu nova glumačka nagrada

Dva velika glumačka imena Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) koji su u tom teatru od njegovog osnivanja 1947. godine - Branka i Mlađa Veselinović, odlučili su da Fondaciji JDP doniraju sredstva iz kojih će se dodeljivati nova glumačka nagrada.

Pozorište sreda 26.12. 17:46 Komentara: 1

Da li bi nas Vuk i Dositej poznali?

Dositej Obradović je ukazao šta treba uraditi a Vuk Stefanović Karadžić je pokazao kako treba uraditi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić 24. decembra u Beogradu, na svečanom otvaranju obnovljenog Muzeja Vuka i Dositeja.

Pozorište ponedeljak 24.12. 16:08 Komentara: 51
strana 1 od 19 idi na stranu