"Prst" premijerno u Bitef teatru

Predstava "Prst" po tekstu mlade prištinske autorke Doruntine Baše, u režiji Ane Tomović iz Beograda, premijerno je izvedena 25. decembra u Bitef teatru, u koprodukciji sa fondom Hartefakt.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.12.2012.

22:46

Default images

Dug aplauz publike zasluženo su dobile obe glumice u ovoj duo-drami - iskusna Jasna Đuričić i mlada Milica Stefanović.

U predstavi osetljive i ozbiljne tematike one igraju svekrvu i snaju koje i dalje žive zajedno dok je sin, odnosno muž nestao u turbulentnim događajima pre desetak godina.

"Prst" je proglašen za najbolji savremeni društveno-angažovani tekst na regionalnom konkursu Hartefakta za 2011. godinu

Drama na uverljiv način prikazuje nesrećni život dve žene u vrlo patrijarhalnoj zajednici i tragične posledice novije istorije, ali bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova.

Prema rečima autorke Doruntine Baše, u mnogim tradicionalnim kosovskim kućama žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom. Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici.

One uopšte nemaju privatni život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz muževljeve porodice, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast kuće.

U konkretnom slučaju, ta porodica se sastoji samo od njegove majke koja pokušava da čvrstom rukom kontroliše situaciju, dok obe dele bol zbog izgubljenog sina i muža.

U modernoj postavci Tomovićeve jasno se vidi koliko njih dve ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promene svoju situaciju je da jedna drugu povrede i što se jače povredjuju, to se više osećaju živim.

Predstava budi emocije, a takođe prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snaje, nezavisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana.

Ova premijera bila je prvo scensko izvođenje drame "Prst", koja je do sada imala samo javna čitanja u Prištini, Stokholmu i Notingemu.

Poznavaoci domaće pozorišne istorije kažu da je to prva praizvedba komada nekog albanskog autora sa Kosova u Beogradu.

Dramaturg predstave je Filip Vujošević, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Momirka Bailović. Scenski pokret potpisuje Bojana Mišić, a muzički saradnik je Draško Adžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: