Glumački "recept" Igora Ðorđevića

"Kad glumac oseti da nema više snage, neka proba da se seti onog uzbuđenja kada je odlučivao da upiše glumu", savetuje glumac Igor Đorđević, ovogodišnji dobitnik nagrade "Raša Plaović".

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.11.2012.

15:41

Default images

Priznanje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim scenama u proteklih godinu dana, Đorđević je dobio za ulogu Stavrogina u predstavi "Zli dusi", prema komadu Dostojevskog, u režiji Tanje Mandić Rigonat u Narodnom pozorištu.

"Prvo sam se zaista iznenadio, nisam ni znao da sam nominovan, a još kad sam video ko su sve nominovani, onda sam se još više iznenadio. Mislim da svi oni zaslužuju ‘Rašu’", rekao je on. U konkurenciji su bili Dušanka Stojanović Glid, Goran Jevtić, Dragan Petrović, Zijah Sokolović, Radovan Vujović i Nebojša Glogovac.

Ðorđević je dodao da su mu sada usta puna opštih mesta koja treba reći u ovakvoj prilici - da nagrada znači čast i obavezu i zadovoljstvo, ali da to sve stvarno jeste tako.

"Ovo je došlo kao posledica lepog i dubokog rada na jednoj predstavi do koje mi je jako stalo. Mislim da ona zaslužuje da postoji ovde u Beogradu i da ima fenomenalan dijalog, evo već tačno godinu dana od premijere. Drago mi je i zbog predstave i zbog rediteljke", istakao je on.

Na pitanje kako očuvati svežinu predstave posle mnogo repriza, odgovorio je da je tajna u nekoj vrsti uzbuđenja koje glumac oseti pri prvom susretu sa ulogom, pri saznanju da će igrati neki lik.
Scena iz predstave Zli dusi (www.narodnopozoriste.rs)
"Kad god oseti da je možda malo zamoren, da nema više snage, neka proba da se seti onog uzbuđenja kada je odlučivao da upiše glumu i trenutka kada je to i uspeo. Taj ''recept'', bar meni, uvek pomaže", istakao je on.

Napominjući da je imao sreću da igra dobar repertoar, u lepim, velikim predstavama, priznao je da "ne zna šta može glumac više da poželi nego da govori reči Dostojevskog".

Istovremeno sa teškim likom Stavrogina, postigao je uspeh kod kritike i publike naslovnom rolom u duhovitoj predstavi "Kanjoš Macedonović", takođe u Narodnom pozorištu, a na pitanje koji mu od njih više "leži" odgovara da se ne određuje na taj načina prema ulogama.

"Tako se namestilo da sam radio te dve ogromne uloge gotovo paralelno. Negde mi je katarzičniji, u onom intimnijem delu, možda Stavrogin. On doživi katarzu u dijalogu koji ima sa Tihonom. S druge strane, Kanjoš me rasteriti na potpuno različit način nekog veselog Mediterana. Malo se ubaci ta vrsta trgovca koji je šarmer, ali koji je takođe neophodan za sve nas danas", kazao je on.

Ðorđević je izjavio da inače nikada nije razmišljao u tom smeru da može da bira ulogu.
Foto: Tanjug
"Ne znam ni šta bih odgovorio da mi uprava nekog pozorišta ponudi da biram lik koji ću igrati. Valjda me je uvek realnost sustizala i nisam imao prilike da maštam da bih igrao ovo ili ono. Samo znam da posle neke velike uloge čovek ima potrebu da se malo zaustavi, da se malo osvrne, da ne gleda samo napred", rekao je on.

U Narodnom pozorištu, gde je stalni član ansambla, u ovoj sezoni ima pet naslova, jedan u Jugoslovenskom dramskom i jedan sprema u Zvezdara teatru i taj broj predstava je po njegovoj oceni "taman". Što se tiče aktuelne priče o angažmanu po ugovoru, smatra da glumce ne treba tretirati na isti način kao gradske službenike.

"To mi i estetski bode uši. Ja sebe i svoju profesiju ne doživljavam kao činovnike", izjavio je on, dodajući da je tu i pitanje plate, koje su za glumce nekada bile daleko bolje.

"Na žalost, to je postalo naučna fantastika da glumac ima recimo 1.500 ili 2.000 evra platu. Onda bi pozorište imalo potpuno moralno pravo da zahteva da on igra isključivo u toj kući. Ovako kad glumac pokušava da preživi, da nađe sredstva da vrati neki kredit, onda prosto mora da ide trbuhom za kruhom", rekao je Ðorđević.

On je naglasio da glumac pritom naravno, ne sme da bude nelojalan svojoj kući. "Da ne bude da ja sad tu apriori neću da radim, jer mi plata ide pa ide. To je zaista stav koji nikad nisam mogao da razumem, niti sam ga sreo", izjavio je on.

uručenje nagrade “Raša Plaović” zakazano je za 22. novembar na svečanosti koja će se održati na Velikoj sceni povodom 144. rođendana Narodnog pozorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: