"Bez glumaca nemamo ni pozorište"

Ministar kulture Srbije Bratislav Petković najavio je strategiju za demetropolizaciju, kao i pomoć za pozorište u Zaječaru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.11.2012.

14:12

Default images

"Svakako da ćemo pomoći zaječarskom pozorištu, jer je vrlo važno da postoji protivpožarna zaštita", rekao je Petković sinoć u pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović" na zatvaranju 21. festivala "Dani Zorana Radmilovića", podsećajući na posledice požara u pozorištu u Vranju.

"Bez te zaštite, koja je zakonska obaveza, pozorište ne može biti bezbedno. Inženjeri će proceniti kolika su sredstva potrebna i na osnovu toga Ministarstvo će pomoći, jer je ovo značajno pozorište sa velikom tradicijom i jedino na ovim prostorima. Velika je šteta da ovakvo pozorište ne radi", istakao je on.

Ministar je najavio da će se "sa strategijom izaći do kraja godine" i da je "deo te strategije upravo demetropolizacija, ali ne u ružnom smislu", saopštila je PR služba festivala.

"To će biti prilika da i ljudi u manjim mestima u unutrašnjosti Srbije vide kvalitetne predstave. Kriterijum će biti kvalitet, to neće biti 'tezgaroške' predstave. Mislim da kvalitetna predstava, kao što je predstava 'Kumovi' koja je nagrađena na ovom festivalu, kada dođe u Zaječar upravo predstavlja deo decentralizacije", izjavio je ministar kulture.

Petković je dodao da "ono što publika vidi u Beogradu, treba da vidi i u Zaječaru, Negotinu, Aleksincu i to će automatski razviti i ukus publike, mladi će se zainteresovati za pozorište".

Ministar je pomenuo i situaciju u Ateljeu 212, ističući da "bez glumaca nemamo ni pozorište".

"Atelje 212 je izgubio fizionomiju koju je imao. Nema publike i to sam lično video, da glume u polupraznim salama. Nekako se izgubio taj repertoar, jer se nekad znalo šta se od Ateljea očekuje. Tamo trenutno vlada problem gubitka repertoarske orijentacije", ocenio je on.
Petković je pomenuo da je poznavao Zorana Radmilovića i da je imao prilike i da se sa njim druži.

"To je bio čovek zaista vrcavog duha, prosto fascinantan. U Ateljeu niste mogli da nađete kartu kada je on igrao. Uvek je bio drukčiji, eto ja sam čak 30 puta gledao jednu njegovu predstavu. Žalosno je što je tako rano otišao, jer je upravo on inspirisao Duška Kovačevića, taj bife u Ateljeu prepoznajem u većini njegovih tekstova", rekao je Petković.

Publici u Zaječaru obratio se i Predrag Miki Manojlović, dobitnik nagrade "Zoran Radmilović" za najboljeg glumca festivala, za ulogu Milana u predstavi "Kumovi" pisca i reditelja Dušana Kovačevića, u izvođenju Zvezdara teatra.

"Ovo je za mene zaista jedan od velikih dana iz više razloga, a glavni je što festival nosi ime velikog glumca Zorana Radmilovića", rekao je Manojlović, zapitavši se "kada je gluma velika?" i odgovarajući da je Radmilović "možda jedan od najboljih primera na prostorima bivše Jugoslavije".

"Zbog toga što je njegova igra, njegova igra duha, nazovimo je glumom ili kako hoćete, išla u svim pravcima. Ona nikada nije bila zarobljena u takozvanom liku koji igra, ona je izlazila iz teme, izlazila iz materijala iz kojeg je izvirao taj jedan od njegovih mogućih likova koje je igrao i postajala univerzalna vrednost. U svim pravcima je išla i gađala je u najtananije delove mašte gledaoca", rekao je on.

Manojlović je napomenuo da su on, ministar Petković, koji je reditelj po profesiji, i predsednik žirija, glumac Milan Caci Mihailović - generacija sa Akademije koja je imala sreću da gleda tako velike umetnike i da od njih uči, kao što su bili Slobodan Perović i Zoran Radmilović.

"Imao sam tu sreću da sam poznavao Radmilovića na jedan intiman način koji je bio samo naš. On je bio neumoljivo inteligentan. Umeo je da kažnjava i da se ruga, prvo sebi, a onda i drugima, a onda i čitavom našem postojanju. Umeo je da iz apsurda dolazi u realnost, da iz realnosti dolazi u apsurd. I to sve u munjevitim sekundama privatnog ili života na sceni", rekao je Manojlović.

Na festivalu je odigrano sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji.

Stručni žiri (uz predsednika Mihajlovića, članovi su bili reditelj Božidar đurović i doktor književnih nauka Milivoje Mlađenović) pored glavne, dodelio je i ngradu za vizuelni identitet ''Krstomir Milovanović'' - predstavi ''Zbogom SFRJ'' autora Kokana Mladenovića u izvođenju Ateljea 212.

U čast nagrađenih, ansambl Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" izveo je komad Žarka Jokanovića "Čija je moja koža" u režiji Miloša Jagodića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: