Održan štrajk upozorenja u Ateljeu

Glumci "Ateljea 212" održali su večeras jednosatni štrajk upozorenja sa zahtevom za smenu upravnika tog teatra Kokana Mladenovića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Veći deo glumačkog ansambla - 25 od 33 člana, koji je potpisao zahtev za smenu Mladenovića, okupio se u foajeu pozorišta u 20 sati, u vreme kada je trebalo da počne prva predstava u novoj sezoni.

Ta predstava, "Ratna kuhinja", pomerena je za 21 sat.

Tokom štrajka glumci su razgovarali sa publikom i novinarima, kao i kolegama iz drugih pozorišta koji su došli da im daju podršku.

Upravnik Mladenović nije danas bio dostupan za komentar, niti je večeras viđen u Ateljeu.

Uoči same predstave štrajkači su se obratili publici ispred spuštene zavese, u solidno ispunjenoj sali.

Jedna od najstarijih članica ansambla i članica Upravnog odbora Gorica Popović zahvalila se gledaocima na strpljenju, ističući da su i glumci svesni da je ovo vrlo neprijatna situacija.

"Od sutra ćemo normalno nastaviti sa repertoarom do kraja meseca, ali ako ni do tada ne dobijemo odgovor od osnivača Ateljea - Skupštine Beograda, od 1. oktobra sledi obustava rada, što znači da nećemo igrati predstave", rekla je ona.

Zatim su predsednik Sindikata glumaca Ateljea Nenad Ćirić i predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Ilić pročitali zahtev i obrazloženje za štrajk.

Smenu upravnika glumci traže "zbog poremećenih međuljudskih odnosa, zbog ugrožavanja ličnog i umetničkog integriteta, zbog negativnog nalaza budžetske inspekcije koja je utvrdila određene nepravilnosti i prekršaje u radu Ateljea i zbog sklapanja ugovora Mladenovića sa samim sobom, a bez saglasnosti Upravnog odbora Ateljea"...

Oni ističu da štrajk nema nikakve veze sa predstavom "Zoran Đinđić" i da su zahtevi za smenu Mladenovića počeli pre skoro dve godine.

Pročitan je i dugačak spisak glumaca iz drugih pozorišta i drugih umetnika koji podržavaju akciju ansambla Ateljea 212. Branimir Brstina je naglasio da to nije politička akcija već borba za zaštitu dostojanstva profesije.

Gledaoci su aplauzom pozdravili ova obraćanja, a zatim je počela najavljena predstava.

Atelje 212: Počeo štrajk upozorenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu