46. Bitef - Krizni izlet u istinu

Specifičnost ovogodišnjeg prestižnog festivala Bitef, koji se od 12. do 22. septembra održava u Beogradu, biće manje predstava ali visokog kvaliteta, tvrdi umetnički direktor i selektor festivala Jovan Ćirilov.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

14:10

Default images

Loša finansijska situacija, zbog koje će ove godine bti manje predstava, primorala je organizatore na strog izbor, te će publika biti u prilici da pogleda dela visokog kvaliteta, kazao je 10. avgusta Ćirilov u izjavi Tanjugu.

“Nismo mogli da se suzdržimo da nešto što je tipično za ovaj trenutak ne dovedemo”, kazao je on,dodajući da posle dužeg vrema na festivala dolazi američka predstava.

“Na početku 'Bitefa' bilo je mnogo američkih predstava, a sad dolazi teatar iz Njujorka, koji je, kao i predstava francuskog umetnika Žoela Pomeraa, karakterističan po društvenom angažmanu u visoko glumački obrađenom maniru i sa jednom izrazito političkom temom”, objasnio je Ćirilov. On je najavio da će biti mnogo gostiju, ali će sva njihova imena saopštiti 4. septembra.

“Pošto smo imali finansijskih problema, sada u poslednjem trenutku zovemo prijatelje koji su zainteresovani da dodju. Biće ih dosta. Francuski intitut za kulturu priprema i seminar tokom trajanja 'Bitefa', na kome će učestvovati producenti i direktori festivala, što festival čini bogatijim”, rekao je Ćirilov.

"Izlet u istinu", naslov 46. Bitefa, prema njegovim rečima, ukazuje na staro pitanje: "Do koje mere je umetnost odraz stvarnosti ili je ona jedna nova stvarnost?”

Manifestaciju otvara italijanski reditelj Romeo Kasteluči sa predstavom "The four seasons restaurant", zatim tu je komad srpskog reditelja Miloša Lolića - "Krvave svadbe", prema Lorkinom tekstu i u produkciji minhenskog "Folksteatra", kojom je ovaj režiser počeo svoj uspon u međunarodnim pozorišnim krugovima.

Prvi put na festival dolazi holandski reditelj Ivo van Hove sa velikom produkcijom "Deca sunca". Reč je o jednom od evropskih reditelja do koji nije lako doći i čije su predstave bukirane godinama unapred.
Scena iz predstave
Poslastica 46. "Bitefa" je, prema oceni selektorke festivala Anje Suše, prva u nizu predstava pod zajedničkim nazivom "Life and Times" američke pozorišne trupe "Nature theater of Oklahoma" koja do sada nije gostovala u Srbiji.

“Ova trupa je poznata po tome što se bavi dokumentarnim sadržajima na jedan vrlo duhovit i originalni način. U ovom slučaju su intervjuisali jednu od svojih saradnica i na bazi tih telefonskih razgovara sa njom napravili predstavu koja je kombinacija različitih žanrova. U velikoj meri se nadovezuje na sovjetsku tradiciju sletova, tu je i tradicija američkih srednjoškolskih mjuzikala, a sve to zajedno daje poseban izraz po kome je ova trupa poslednjih nekoliko godina u vrhu svetske pozorišne produkcije, pre svega festivalske scene”, ispričala je ona.

Prvi put na festivalu će se predstaviti i pomenuti francuski umetnik Žoel Pomera sa predstavom "Trgovačka priča", koja u velikoj meri ima veze sa zbivanjima na međunarodnoj ekonomskoj sceni, a koja se odražavaju i na kulturu.

Suša je najavila predstave dvojice hrvatskih autora mlađe generacije - "Mrzim istinu" Olivera Frljića i "Nosferatu" Saše Božića, obe u produkciji Teatra &TD iz Zagreba.

"Smatrali smo da te dve predstave pružaju zanimljiv presek aktuelne hrvatske scene koja je inače živahna i na kojoj se svašta događa", objasnila je ona.

Tu je i "Gozba" prema tekstu Simone Semenič, jedne od najizvođenijih slovenačkih autorki, predstava zanimljiva po tome što se izvodi u stanu, te Suša savetuje da se karte kupe što pre, jer je broj mesta ograničen.

Kada je domaća produkcija u pitanju, publika će videti predstave Andraša Urbana "Dogs and drugs", "Henri Šešti" u režiji Nikite Milivojevića i projekat "Oni žive" Maje Pelević i Milana Markovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: