Vranje traži pomoć za pozorište

Grad Vranje uputio je nedavno apel svim svim prijateljima i ljudima dobre volje da pomognu obnovu zgrade pozorišta "Bora Stanković", koja je izgorela u podmetnutom požaru 2. jula ove godine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.08.2012.

19:52

Default images

Apelu Grada Vranja prvi se odazvao glumac Rade Šerbedžija, koji je 1991. godine, u Vranju proveo skoro godinu dana sa ekipom filma "Nečista krv" u kome je igrao gazda Mitketa.

"I pomoći ću i lobiraću ujedno da se ta zgrada što pre sagradi. Sa svoje strane organizovaću ili koncert ili neku predstavu o čemu ćemo se dogovoriti", poručio je Šerbedžija u video zapisu.

Glumac Ljubomir Bandović, koji je prve pozorišne korake i tekstove učio na sceni vranjskog pozorišta kaže da on ima moralnu obavezu da pomogne ovu veliku akciju.

"Naravno da da ću pomoći sa brojnim kolegama koje su igrale na sceni u Vranju. Osim toga, pokrenućemo akciju da sva srpska pozorišta odigraju makar po jednu predstavu i da prihod od tih ulaznica upute kao pomoć Vranju", kaže Bandović.

Rođeni Vranjanci, reditelj Jug Radivojević i njegova sestra glumica i rediteljka Ana Radivojević Zdravković, koji su takođe odrasli na sceni vranjskog pozorišta, prihvatili su inicijativu Vranja da zajedno sa Bandovićem budu promoteri akcije prikupljanja sredstava.

Jedan od doajena vranjske pesme Čedomir Marković poručio je iz Beograda da će sa svakog koncerta do kraja godine deo sredstava uplatiti na račun pozorišta, a na jesen će u Beogradu organizovati koncert sa koga će ceo prihod ići za obnovu zgrade pozorišta. Gradonačelnik Vranja Zoran Antić kazao je za Tanjug da su Grad Vranje, zaposleni u pozorištu i članovi Odbora za obnovu, u proteklih mesec dana, preduzeli sve potrebne mere i inicijative čiji je krajnji cilj da se sakupi potrebnih 200 miliona dinara i nova zgrada preda na upotrebu 31. januara naredne godine za Dan grada Vranja.

"Svesni smo vremena u kome živimo. Dobro nam je poznata i ekonomska situacija u zemlji, ali mi izbora nemamo. Ovaj grad i svi njegovi prijatelji, gde god da su, moraju platiti ovu cenu. Vranje će se mnogo čega danas odreći, ali svog pozorišta nikada i ni po koju cenu", rekao je Antić.

On podseća da je zgrada vranjskog pozorišta, stara sto dvadeset godina, bila jedna od ikona kulture i tradicije Vranja i juga Srbije, a samo pozorište institucija je koja se davno svrstala u red srpskih kulturnih vrednosti.

"Razume se da mi otuda najveću pomoć očekujemo od države i njenih institucija, od velikih državnih sistema, moćnih kompanija iz sveta koje godinama uspešno posluju sa vranjskim kompanijama, od Vranjanaca i prijatelja Vranja kojih ima na svim meridijanima“, naveo je gradonačelnik, koji je ujedno i predsednik Odbora za izgradnju zgrade.

Zgradu pozorišta, kulturni i istorijski spomenik sagrađen 1892. godine, Vranju je darivao trgovac, dobrotvor i tadašnji predsednik opštine Janča Jovanović Baldžija.

Tu je 30. januara 1896. godine odigrana prva pozorišna predstava. Bio je to Njegošev "Gorski vijenac“, koji je režirao Radoje Domanović, tadašnji profesor vranjske gimnazije.

Više o požaru koji je uništio zgradu pozorišta pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: