Umro scenograf Aleksandar Zlatović

Scenograf i kostimograf Aleksandar Zlatović, stalni član Narodnog pozorišta preminuo je jutros u Beogradu, saopštio je nacionalni teatar.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.06.2012.

14:37

Default images

Zlatović je rođen 1949. u Beogradu gde je 1976. završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek pozorišne scenografije u klasi prof. Milenka Šerbana. Svoj profesionalni rad započeo je scenografijom Simovićevog „Čuda u Šarganu“ (režija Primož Bebler) i odmah iskazuje svoj bogati talenat pozorišnog slikara u prostoru.

“Njegov scenografski rad odlikuje adekvatna scenska vizija komada, likovna rečitost prizora, lapidarnost sredstava izraza – vešto, znalačko, izbirljivo i krajnje jednostavno amalgovanje prostora, linija, boja i svetlosnih valera... Njegova prepoznatljivost je u dubini iščitavanja značenja dramskog dela i konkretnih uslova u kojima se delo stvara”, tvrdi Branko Pleša.

Njegova najbolja ostvarenja su u oblasti operske umetnosti i mnoga od njih smatrana su vrhunskim, svetskim nivoom: Atila, Čarobna frula, Adrijana Lekuvrer, Ana Bolen, Lučija od Lamermura, Tajni brak, Veštice iz Salema, Nabuko...

Uradio je oko 170 scenografija, 20 kostimografija, lutke za 2 prestave... imao je tri samostalne izložbe – scenografije i učestvovao na preko 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostanstvu.

Dobio je niz nagrada, među kojima su brojne Godišnje nagrade i Plakete ULUPUDS-a, Velika nagrada za scenografiju na Majskoj izložbi u Beogradu (1990), Diploma za scenografiju na 10. međunarodnom trijenalu pozorišne scenografije i kostimografije u Beogradu (1994), Godišnja nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za umetnička ostvarenja tri operske i jedne dramske predstave (1995. i 1997).

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: