"Mučna situacija u Ateljeu 212"

Nismo se vezali ni za jednu konkretnu premijeru, niti za bilo koju predstavu, već je to jednostavno mučna situacija koja je u izvesnom trenutku morala da eskalira kaže glumica Gorica Popović.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika, B. G. Trebješanin, K. R.

Sreda, 06.06.2012.

09:40

Default images

Tekst je originalno objavljen u dnevnom listu Politika.

Dogovorili smo se da poštujemo zakonsku proceduru. Tekst peticije u kojoj smo otvoreno progovorili o nezadovoljstvu radom i saradnjom sa direktorom Ateljea 212 Kokanom Mladenovićem, sasvim sam sigurna, dospeće u narednom periodu u javnost. Upravni odbor je pre dva dana razmatrao peticiju, odnosno zahtev glumačkog ansambla Ateljea 212 za smenu Kokana Mladenovića, a zatim je upućena Skupštini grada Beograda..., kaže glumica Gorica Popović, članica pomenutog UO Ateljea 212 koja je i sama potpisala peticiju za smenu Kokana Mladenovića.

Zahtev za smenu Kokana Mladenovića potpisalo je 25 glumaca. Osam dramskih umetnika, kako saznajemo, nije podržalo i potpisalo pomenutu peticiju. Nezadovoljni radom i saradnjom sa Mladenovićem su: Dara Džokić, Anita Mančić, Branimir Brstina, Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Nenad Jezdić, Isidora Minić, Katarina Žutić, Bojan Žirović, Tihomir Stanić i drugi. Pismo u kojem se otvoreno izražava nezadovoljstvo saradnjom sa Mladenovićem je, kako smo obavešteni, napisano, još pre premijere predstave „Zoran Đinđić”.

– Nismo se vezali ni za jednu konkretnu premijeru, niti za bilo koju predstavu, već je to jednostavno mučna situacija koja je u izvesnom trenutku morala da eskalira. Reč je o lošoj komunikaciji između glumačkog ansambla Ateljea 212 i upravnika Mladenovića. Da li će naš zahtev biti uvažen ili ne znaće se kasnije. Sada je na redu da svoju reč i konačni sud iznese osnivač: Skupština grada Beograda. S obzirom na to da još nije konstituisana nova skupština, ne očekujemo da će naše pitanje tako brzo doći na dnevni red. Sa Kokanom Mladenovićem, smo, naravno u proteklom periodu više puta razgovarali i pokušavali da nađemo zajednički jezik. Bilo je i uspešnih stvari u njegovom radu. Međutim, neophodni spoj između glumaca Ateljea 212 i Kokana Mladenovića ne uspeva. Ne funkcioniše kako treba – objašnjava Gorica Popović.
Slično misli i njena koleginica Dara Džokić, koja naglašava da su se potpisnici peticije dogovorili da o svom nezadovoljstvu izveste javnost na konferenciji za novinare koja će u narednom periodu biti održana.

– Moram da napomenem da nezadovoljstvo saradnjom sa Mladenovićem ne traje kratko, već je to period od tri godine koliko je on na čelu Ateljea 212. Ovo nije prva peticija koju smo pisali. Ima tu niz spornih situacija – kaže Dara Džokić.

Oštriji u stavu bio je Tihomir Stanić koji kaže: Kokan Mladenović jednostavno nije najpogodnija ličnost za upravnika, jer je kako kaže: – Bahat i netolerantan. Uzeo sam neplaćeno odsustvo i ne želim da se vraćam u Atelje 212 dok je on na njegovom čelu, i pored toga što je ovo pozorište moj umetnički san.

Protiv smene Kokana Mladenovića glasalo je, kako smo obavešteni osam glumaca. Među njima je i Ivan Jevtović.

– Glasao sam protiv peticije za smenu Kokana Mladenovića. Pozvali su me na sindikalni sastanak, koji je bio selektivan, negde pred generalnu probu predstave „Zoran Đinđić” da se izjasnim da li sam za ili protiv Mladenovića. Član sam Ateljea 212 od prošle jeseni i nisam upoznat sa svim relacijama u kući jer vredno radim kao mrav. Trudiću se da budem konstruktivan i solidaran sa svim problemima ali da ih rešavamo na pravi način. Pitali su me da li mogu odmah da kažem da li sam za ili protiv. Posle nekoliko dana sam rekao da sam protiv jer su svi razlozi koje sam čuo protiv Mladenovića nedovoljno argumentovani, usko lično interesni i ne slažu se sa onim što je u ovom trenutku lična karta Ateljea 212, a to je da je ova pozorišna kuća trenutno najproduktivnija u regionu, sa najvećim brojem osvojenih nagrada i sa predstavama koje se igraju na kartu više – kaže Jevtović.

Peticiju nije potpisao ni Svetislav Goncić jer, kaka reče, ima drugačiji stav o tome, koji se i ne tiče Kokana Mladenovića.

– Posmatram to kroz malo širi okvir i zato nisam reagovao. Mnogo se toga zakuvalo, a da to nije prava meta. Sve ovo me podseća na „Balkanskog špijuna”, jer mislim da je to nastavak zastarele samoupravne prakse. Taj sukob sa upravnikom Mladenovićem i poslednja dešavanja na Sterijinom pozorju, e to je to. Jedan ogroman, kompleksan zastareo sistem koji je nemoguće promeniti. To je praksa potvrde sopstvene vrednosti preko omalovažavanja drugih. To je stari poznati sistem pozicioniranja gde realno rezultat rada nije primaran cilj. Svi pričaju da novac nije merilo vrednosti u umetnosti, ali u kulturi se uzimaju veliki honorari i to još u državnim pozorištima gde ljudi rade za nekakav socijalni okvir – kaže Goncić.

-----------------------------------------------------------

Kokan Mladenović: Za sada bez komentara

Kokana Mladenovića, upravnika Ateljea 212, upitali smo za komentar odluke Upravnog odbora ove kuće da podnese zahtev za njegovu smenu. Kokan Mladenović nam je odgovorio da će početkom naredne nedelje biti održana konferencija za novinare ovim povodom , pa da do tada neće biti komentara sa njegove strane.

-----------------------------------------------------------

Peticija

U peticiji, koju su glumci Ateljea 212 uputili nezadovoljni saradnjom sa direktorom Kokanom Mladenovićem, se navodi:

Mi glumci Ateljea 212, nas 25 od 33, dana 16. maja 2012. godine, doneli smo odluku:

Zbog samovolje, nadmenosti, neukusa, samoreklamerstva, diletantizma, prezira glumaca, sejanja zlog semena u ansamblu, zajedno sa svim trikovima za pravljenje uspeha – uspešnih, kao i neuspešnih predstava – tražimo smenu upravnika Kokana Mladenovića!

Počeo je pretnjama, završio je prezirom! Prezir je izazvao prezir, a tako se zajedno ne može nikuda!

Sigurni da nije postavljen da bude upravnik zgradi bez glumaca, obaveštavamo nadležne da ćemo do odluke, koju očekujemo u najskorijem roku, igrati predstave koje su na redovnom repertoaru, ispuniti sve obaveze koje su do danas ugovorene, kao i da svaku drugu saradnju sa njim odbijamo.

U protekle tri sezone obraćali smo Vam se za pomoć, sada tražimo smenu.

Tražimo smenu upravnika Kokana Mladenovića.

Slede potpisi 25 glumaca:

Aleksandra Janković, Anica Dobra, Anita Mančić, Bojan Žirović, Branimir Brstina, Branislav Zeremski, Branka Šelić, Dara Džokić, Dragana Đukić, Dubravka MIjatović, Erol Kadić, Gordan Kičić, Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Milan Caci Mihajlović, Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Nenad Ćirić, Nenad Jezdić, Radmila Tomović, Tihomir Stanić, Vladislav Mihajlović, Sofija Juričan, i Marinko Madžgalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: