Sećanje na Cigu Jerinića u NP-u

U Muzeju Narodnog pozorišta u okviru ciklusa "Sećanje" 25. maja biće održano veče posvećeno glumcu Branislavu Cigi Jeriniću.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

O umetničkom i životnom putu nekadašnjeg prvaka Drame nacionalnog teatra govoriće teatrolog Raško V. Jovanović, direktor Akademije umetnosti Dušan Ðoković, dramaturg Zoran Raičević i dramski umetnici Ksenija Jovanović, Nela Mihailović, Jadranka Bugarski, Ljubivoje Tadić i Boris Pingović.

Jerinić je rođen 1932. u Kragujevcu, a preminuo 2006. godine u Beogradu.

Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1954. godine i odmah postao član Narodnog pozorišta, kojem je ostao veran do kraja.

Povremeno je igrao i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i na alternativnim scenama.

Ostvario je bogat umetnički opus sa više od stotinu značajnih uloga samo u Narodnom pozorištu, kojima je dokazao svoj veliki i raznovrsni izražajni registar.

Među mnogim zapaženim ulogama Jerinića bili su Magbet u istoimenoj Šekspirovoj drami, Sorin u Čehovljevom "Galebu", Mitke u "Koštani", Fjodor Karamazov u "Braći Karamazov", Špira Klonfer u "Razvojnom putu Bore Šnajdera...

Odigrao je i više upečatljivih uloga u televizijskim dramama i serijama, kao i u filmovima "Marš na Drinu", "Bokseri idu u raj", "Savamala"...

Dobitnik je mnogih priznanja među kojima su nagrade "Raša Plaović", "Joakim Vujić" i "Jovan Sterija Popović".

Ulaz na veče posvećeno Branislavu Cigi Jeriniću u Muzeju Narodnog pozorišta besplatan.

Pozorište

''Aida'' 5. i 6. juna u bioskopima

Visoko kvalitetan snimak čuvene opere Ðuzepea Verdija ''Aida“, izvedene na sceni milanske Skale, biće prikazan 6. juna u bioskopima "Cineplexx" u Beogradu i ''Cineplexx Kragujevac Plaza", saopšteno je iz MCF-a.

Pozorište četvrtak 31.05. 12:43 Komentara: 0

Posetite „Terazije 1930“ na NBG-u

U okviru manifestacije „Beogradizacija Beograda“ ovog vikenda održaće se bogati muzički i pozorišni program, besplatan za sve posetioce na novoj kulturno-umetničkoj lokaciji Novog Beograda - „Terazije 1930“.

Pozorište sreda 30.05. 14:44 Komentara: 3

Nagrada za Kragujevčane u Bugarskoj

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra "Lepotica Linejna" nagrađena je na 23. Nacionalnom festivalu malih pozorišnih formi, koji je od 16. do 22. maja održan u bugarskom gradu Vrace, saopštio je danas taj teatar.

Pozorište ponedeljak 28.05. 15:01 Komentara: 0

“Bunar“ danas na programu Pozorja

U Novom Sadu na 75. međunarodnom festivalu Sterijino pozorje 28. maja će biti odigrana predstava "Bunar" u režiji Egona Savina i po tekstu Radmile Smiljanić, u okviru takmičarske selekcije nacionalne drame i pozorišta.

Pozorište ponedeljak 28.05. 10:35 Komentara: 0
strana 1 od 26 idi na stranu