Sećanje na Cigu Jerinića u NP-u

U Muzeju Narodnog pozorišta u okviru ciklusa "Sećanje" 25. maja biće održano veče posvećeno glumcu Branislavu Cigi Jeriniću.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

11:17

Default images

O umetničkom i životnom putu nekadašnjeg prvaka Drame nacionalnog teatra govoriće teatrolog Raško V. Jovanović, direktor Akademije umetnosti Dušan Ðoković, dramaturg Zoran Raičević i dramski umetnici Ksenija Jovanović, Nela Mihailović, Jadranka Bugarski, Ljubivoje Tadić i Boris Pingović.

Jerinić je rođen 1932. u Kragujevcu, a preminuo 2006. godine u Beogradu.

Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1954. godine i odmah postao član Narodnog pozorišta, kojem je ostao veran do kraja.

Povremeno je igrao i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i na alternativnim scenama.

Ostvario je bogat umetnički opus sa više od stotinu značajnih uloga samo u Narodnom pozorištu, kojima je dokazao svoj veliki i raznovrsni izražajni registar.

Među mnogim zapaženim ulogama Jerinića bili su Magbet u istoimenoj Šekspirovoj drami, Sorin u Čehovljevom "Galebu", Mitke u "Koštani", Fjodor Karamazov u "Braći Karamazov", Špira Klonfer u "Razvojnom putu Bore Šnajdera...

Odigrao je i više upečatljivih uloga u televizijskim dramama i serijama, kao i u filmovima "Marš na Drinu", "Bokseri idu u raj", "Savamala"...

Dobitnik je mnogih priznanja među kojima su nagrade "Raša Plaović", "Joakim Vujić" i "Jovan Sterija Popović".

Ulaz na veče posvećeno Branislavu Cigi Jeriniću u Muzeju Narodnog pozorišta besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: