Komad "Henri VI" je ponos Srbije

Premijera Šekspirovog komada "Henri VI" u režiji Nikite Milovojevića 11. maja u Londonu, gde će se prvi put u Glob teatru čuti srpski jezik, predstavlja veliku čast i služi na ponos i Narodnom pozorištu i Srbiji, izjavio je upravnik nacionalnog teatra Božidar Ðurović.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ðurović je na konferenciji za novinare uoči odlaska ansambla na probe u London rekao da oseća veliku radost što će se u Globu prvi put čuti srpski jezik i predstaviti glumci Narodnog pozorišta.

Sudeći po generalnoj probi siguran sam da će se Narodno pozorište najdostojnije predstaviti i svetu pokazati sliku srpskog teatra danas na ponos i nacionalnog pozorišta i zemlje, rekao je on.

Kao uvertira ovogodišnjoj Olimpijadi u Globu će biti izvedeno svih 37 Šekspirovih komada u postavkama iz 37 zemalja. Predstavu "Henri VI" priprema ansambl Narodnog pozorišta u koprodukciji za Glob teatrom i Fondom "Laza Kostić".

Beogradska premijera predstave zakazana je za 9. jun na sceni "Raša Plaović".

Reditelj Nikita Milivojević rekao je da je opšti utisak posle proba da su svi zadovoljni zbog čega mu je drago.

"Glava mi je još uvek u predstavi a osećam da se ljudima dopada i da ih uzbuđuje", rekao je Milivojević i dodao da je uradio predstavu kakvu bi voleo da vidi. "To je ono što sam želeo i zamišljao", dodao je on.

Naslovni lik igra Hadži Nenad Maričić a u velikom ansamblu su Predrag Ejdus, Miodrag Krivokapić, Slobodan Beštić i drugi, a jedinu žensku ulogu Jovanke Orleanke igra Milivojevićeva studentkinja Jelena Ðulvezan.

Svi glumci i reditelj izrazili su zadovoljstvo i uzbuđenje što će izvesti predstavu na jednom mitskom mestu poput Glob teatra i pozvali upravu da se po povratku iz Londona ozbiljno pozabavi izvođenjem predstave u zemlji.

"Očekujem od uprave da predstavi posveti pažnju i prezentuje je kako dolikuje u Beogradu", rekao je Ejdus što su pozdravili i drugi članovi ansambla.

Maričić je kratko rekao da se zbog ovakve predstave vredi baviti pozorištem i glumom.

Glumci su na konferenciji govorili i o univerzalnom karakteru predstave, što je najbolje objasnio Beštić rekavši da "Henri VI" nije Šekspirov biser ali je adaptacija dobra jer je ostao samo politički zaplet.

Svi glumimo političare. Naši likovi oko okruglog stola pletu sudbine dve države i nema spora o aktuelnosti komada. On može da se odnosi i na Srbiju i na ceo svet što, našalio se on.

Predstava Narodnog pozorišta biće izvedena u okviru "Balkanske trilogije" koja podrazumeva sva tri dela "Henrija VI" koja će osim srpskog nacionalnog teatra raditi i Albanski teatar iz Tirane i Makedonski teatar iz Bitolja.

Govoreći o "trilogiji" Milivojević je ocenio da je naziv odličan marketinški potez organizatora Svetskog festivala Šekspira i objasnio da osim razmene mišljenja saradnje između teatara nije bilo jer se nije imalo vremena, a i sve tri predstave su rađene u različitom ključu.

Ðurović je napomenuo da postoji ideja, koja još uvek nije finalizovana, da se sve tri predstave izvedu u tri dana jedna za drugom u Beogradu, Bitolju i Tirani, možda u oktobru.

Tokom gostovanja Narodnog pozorišta u Londonu biće otvorene i dve izložbe - "Pozorje Laze Kostića" autora Zorana Maksimovića i "Omaž Šekspiru" autora Dragana Stojkova. Obe izložbe, kao i predavanje "Šekspir u Srbiji", biće organizovane u edukativnom centru Globa.

Pozorište

''Aida'' 5. i 6. juna u bioskopima

Visoko kvalitetan snimak čuvene opere Ðuzepea Verdija ''Aida“, izvedene na sceni milanske Skale, biće prikazan 6. juna u bioskopima "Cineplexx" u Beogradu i ''Cineplexx Kragujevac Plaza", saopšteno je iz MCF-a.

Pozorište četvrtak 31.05. 12:43 Komentara: 0

Posetite „Terazije 1930“ na NBG-u

U okviru manifestacije „Beogradizacija Beograda“ ovog vikenda održaće se bogati muzički i pozorišni program, besplatan za sve posetioce na novoj kulturno-umetničkoj lokaciji Novog Beograda - „Terazije 1930“.

Pozorište sreda 30.05. 14:44 Komentara: 3

Nagrada za Kragujevčane u Bugarskoj

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra "Lepotica Linejna" nagrađena je na 23. Nacionalnom festivalu malih pozorišnih formi, koji je od 16. do 22. maja održan u bugarskom gradu Vrace, saopštio je danas taj teatar.

Pozorište ponedeljak 28.05. 15:01 Komentara: 0

“Bunar“ danas na programu Pozorja

U Novom Sadu na 75. međunarodnom festivalu Sterijino pozorje 28. maja će biti odigrana predstava "Bunar" u režiji Egona Savina i po tekstu Radmile Smiljanić, u okviru takmičarske selekcije nacionalne drame i pozorišta.

Pozorište ponedeljak 28.05. 10:35 Komentara: 0
strana 1 od 26 idi na stranu