Komad "Henri VI" je ponos Srbije

Premijera Šekspirovog komada "Henri VI" u režiji Nikite Milovojevića 11. maja u Londonu, gde će se prvi put u Glob teatru čuti srpski jezik, predstavlja veliku čast i služi na ponos i Narodnom pozorištu i Srbiji, izjavio je upravnik nacionalnog teatra Božidar Ðurović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2012.

13:48

Default images

Ðurović je na konferenciji za novinare uoči odlaska ansambla na probe u London rekao da oseća veliku radost što će se u Globu prvi put čuti srpski jezik i predstaviti glumci Narodnog pozorišta.

Sudeći po generalnoj probi siguran sam da će se Narodno pozorište najdostojnije predstaviti i svetu pokazati sliku srpskog teatra danas na ponos i nacionalnog pozorišta i zemlje, rekao je on.

Kao uvertira ovogodišnjoj Olimpijadi u Globu će biti izvedeno svih 37 Šekspirovih komada u postavkama iz 37 zemalja. Predstavu "Henri VI" priprema ansambl Narodnog pozorišta u koprodukciji za Glob teatrom i Fondom "Laza Kostić".

Beogradska premijera predstave zakazana je za 9. jun na sceni "Raša Plaović".

Reditelj Nikita Milivojević rekao je da je opšti utisak posle proba da su svi zadovoljni zbog čega mu je drago.


"Glava mi je još uvek u predstavi a osećam da se ljudima dopada i da ih uzbuđuje", rekao je Milivojević i dodao da je uradio predstavu kakvu bi voleo da vidi. "To je ono što sam želeo i zamišljao", dodao je on.
Božidar Ðuroviæ (Foto. Tanjug)
Naslovni lik igra Hadži Nenad Maričić a u velikom ansamblu su Predrag Ejdus, Miodrag Krivokapić, Slobodan Beštić i drugi, a jedinu žensku ulogu Jovanke Orleanke igra Milivojevićeva studentkinja Jelena Ðulvezan.

Svi glumci i reditelj izrazili su zadovoljstvo i uzbuđenje što će izvesti predstavu na jednom mitskom mestu poput Glob teatra i pozvali upravu da se po povratku iz Londona ozbiljno pozabavi izvođenjem predstave u zemlji.

"Očekujem od uprave da predstavi posveti pažnju i prezentuje je kako dolikuje u Beogradu", rekao je Ejdus što su pozdravili i drugi članovi ansambla.

Maričić je kratko rekao da se zbog ovakve predstave vredi baviti pozorištem i glumom.

Glumci su na konferenciji govorili i o univerzalnom karakteru predstave, što je najbolje objasnio Beštić rekavši da "Henri VI" nije Šekspirov biser ali je adaptacija dobra jer je ostao samo politički zaplet.

Svi glumimo političare. Naši likovi oko okruglog stola pletu sudbine dve države i nema spora o aktuelnosti komada. On može da se odnosi i na Srbiju i na ceo svet što, našalio se on.
NIkita Milivojeviæ (Foto: Tanjug)
Predstava Narodnog pozorišta biće izvedena u okviru "Balkanske trilogije" koja podrazumeva sva tri dela "Henrija VI" koja će osim srpskog nacionalnog teatra raditi i Albanski teatar iz Tirane i Makedonski teatar iz Bitolja.

Govoreći o "trilogiji" Milivojević je ocenio da je naziv odličan marketinški potez organizatora Svetskog festivala Šekspira i objasnio da osim razmene mišljenja saradnje između teatara nije bilo jer se nije imalo vremena, a i sve tri predstave su rađene u različitom ključu.

Ðurović je napomenuo da postoji ideja, koja još uvek nije finalizovana, da se sve tri predstave izvedu u tri dana jedna za drugom u Beogradu, Bitolju i Tirani, možda u oktobru.

Tokom gostovanja Narodnog pozorišta u Londonu biće otvorene i dve izložbe - "Pozorje Laze Kostića" autora Zorana Maksimovića i "Omaž Šekspiru" autora Dragana Stojkova. Obe izložbe, kao i predavanje "Šekspir u Srbiji", biće organizovane u edukativnom centru Globa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: