Mesar i manekenka u podrumu Ateljea

„To je priča o mladim ljudima koji žive u mesari, ne u knjižari. Oni imaju svoj stav, to je generacija direktne akcije“, kazao je glumac Zijah Sokolović povodom premijere predstave „Pošto pašteta?“, koja će se održati 15. januara u Teatru u podrumu Ateljea 212.

Izvor: Tanjug
Podeli

Autorka drame, Banjalučanka Tanja Šljivar, kojoj je ovo debitanstki komad, izjavila je 13. januara na konferenciji za novinare u Beogradu da je to njen ispitni rad sa treće godine na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je prošle godine diplomirala.

Šljivar je dobitnica Mihizove nagrade, a njena drama već je objavljena u časopisu „Scena“ i u zbirci pobednika konkursa Hartefakt fonda. Ona je dodala da je imala u vidu grotesku, a da je rediteljka Snežana Trišić odvela taj žanr još dalje, uz neke tragedijske elemente.

Za glavnog junaka, mesara Stojana, zaljubljenog u manekenku, jedini način protesta, ali i opstanka je beg - u fantaziju, iluziju, pa i utopiju. On od svoje mesare pokušava da napravi budistički hram. Njega igra Zijah Sokolović, koji je ovom prilikom izjavio da je srećan što ga je stalno kretanje u životu dovelo do ovog neobičnog projekta.

„To je i priča o mladim ljudima koji žive u mesari, ne u knjižari. Oni imaju svoj stav, to je generacija direktne akcije. Tekst govori o vremenu iz njihovog ugla, a predstava ne podleže kompromisu ni šablonu, njihova energija je još uvek iskrena“, smatra Sokolović.

Mlada rediteljka Trišić kazala je da predstava ima poseban stil, božanstvene glumačke bravure i odskače od ustaljenih modela. Prema njenim rečima Sokolović interpretira ulogu mesara u selu Maglajani na autentičan način. Ipak, onda dodaje da predstava nema romantičarski ton, već kroz koncept igre donosi širi kontekst naše istorije i geografije.

Manekenka Slavica (kasnije Eklston) biće Aleksandra Janković, nekoliko uloga u predstavi tumače Katarina Žutić, Nataša Tapušković, Nikola Jovanović i Vladislav Mihailović, a igraju i Miloš Samolov i Jakov Jevtović.

Žutić, koja igra Stojanovu majku, ženu i ćerku, rekla je da je to između ostalog i priča o mentalitetu. „Pokušali smo da komentarišemo i upremo prst u primitivizam koji endemski ne dozovljava da se ostvari ljubav“, kazala je ona.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Maja Mirković, dramaturginja Jelena Mijović a kompozitorka je Irena Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu