Novi direktor Baleta u NP-u

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Ðurović predstavio je danas, na završnom godišnjem susretu sa novinarima, novog direktora Baleta, američkog igrača, koreografa i pedagoga Brusa Stajvela.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.12.2011.

14:45

Default images

Međunarodno priznati baletski umetnik Stajvel, posle školovanja u SAD, radio je kao umetnički direktor Štad teatra u Bernu, Baleta u Hong Kongu, Korejskog univerzal baleta i Baleta Nevade.

Svoj program za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu predstaviće na posebnoj konferenciji.

Ðurović je zahvalio medijima na podršci i pomoći da publika upozna rad nacionalnog teatra, čije je predstave u 2011. godini na matičnoj sceni gledalo oko 150.000 ljudi.

"Svesni smo da će 2012. biti godina velikih izazova, ali se Narodno pozorište ne plaši ekonomske krize. Ovo je kuća koja nema dugova, kuća koja investira, stvara umetnost, pravi zvezde i verujem da će nam i sledeća godina biti uspešna", rekao je Ðurović.

U protekloj godini ansambl drame Narodnog pozorišta izveo je premijere predstava "Heda Gabler", "Mali bračni zločini", "Misis Tolstoj", "Kanjoš Macedonović", "Zli dusi" i "Nesporazum".

U Operi su bile premijere "Tabaro" (predstava Operskog studija "Borislav Popović" i "Zaljubljen u tri narandže", kao i premijerne obnove „Bal pod maskama", "Atila" i "Don Paskvale".

Ansambl Baleta izveo je premijerno predstave "Songs", "Bajadera" i "Aleksandar".

Predstave Narodnog pozorišta nagrađivane su na festivalima, gostovale po celoj Srbiji, a šest puta i u inostranstvu gde ih je videlo 3.000 gledalaca.

U nastavku sezone Drama planira za veliku scenu predstave "Život je san" Pjera Kalderona u režiji Slobodana Unkovskog i Molijerovog "Mizantropa" u režiji Egona Savina, a za scenu "Raša Plaović" još četiri premijere.

To su „Važno je zvati se Ernest“ Oskara Vajlda u režiji Nikole Zavišića, „Staklena menažerija“ Tenesija Vilijamsa u režiji Radoslava Milenkovića, „Reinkarnacija“ Dušana Kovačevića i Šekspirov "Henri Šesti“ reditelja Nikite Milivojevića, u koprodukciji sa Glob teatrom i Fondom "Laza Kostić".

Opera će do juna izvesti premijernu obnovu Verdijevog "Don Karlosa“ (režiju Mladena Sabljića obnavlja Ivana Dragutinović Maričić), Bizeovu "Karmen“, sa dve različite podele, u režiji Nebojše Bradića i Rosinijevu "Pepeljugu" u režiji Jagoša Markovića.

Ansambl Baleta imaće na velikoj sceni premijeru predstave "Cirkuzanti", prema delu Žaka Prevera, u koreografiji Rolana Petija, a na maloj sceni "Čarobnu frulu", prema adaptiranom libretu na muziku Mocarta i drugih autora u koreografiji Aleksandra Ilića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: