Zašto nema Andrića u pozorištima?

Jubilarna 50. godišnjica od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću za beogradska pozorišta je, za sada, samo književna činjenica. Na repertoaru nema Andrića a nema ni najava da bi ga moglo biti. Sam Andrić protivio se dramatizaciji svojih dela.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

00:26

Default images

Ljubiša Ristić je u Zvezdara teatru, po motivima "Travničke hronike", svojevremeno, postavio "Konzulska vremena". Jedini susret sa Andrićem na sceni, ove sezone, je bilo gostovanje "Proklete avlije" u produkciji pozorišta iz Virovitice, Tuzle i Užica.

Reditelj Nebojša Bradić smatra da su predrasude da Andrić ne "uspeva" u pozorištu.

"Naprotiv, ako uspe u pozorištu on uspe i napolju jako dobro. Jeste drugačija vrste kreativnosti se uspostavlja kada je Andrić u pitanju u vremenu koje je brzo, koje traži jako hitne odgovore a koncentracija koju nam Andrić pruža je jako posebna", kaže Bradić.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, Andrić je igran 1978. godine. "Znakove pored puta" režirao je Predrag Dinulović. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1962. "Prokletu avliju" je režirao Mata Milošević.

Savetnik u Zadužbini Ive Andrića, Žaneta Đukić Perišić kaže da je Nikita Milovejević postavio na "Drini ćupriju", prošle godine, u pozorištu u Dizeldorfu.

Pozorišna grupa "Frejm" je u Travniku, dramatizovala "Čašu", Anrićevu pripovedku iz fratarskog perioda, dok je Dragica Tomas iz podgoričkog Narodnog pozorišta uradila monodramu prema "Znakovima pored puta". U Švedskoj je napravljena kompilacija Andrićevih i Strinbergovih tekstova.

Pored Bradićeve adaptacije "Bifea Titanik", koja čeka izvođenje, samo pozorište iz Subotice priprema delo Ive Andrića. Biće to "Aska i vuk" na mađarskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: