"Dah teatar" nosilac projekta EU

Centar za pozorišna istraživanja “Dah teatar“ prva je organizacija iz Srbije kojoj je Evropska komisija za obrazovanje i kulturu odobrila aplikaciju da bude nosilac, kordinator projekta u okviru programa EU Kultura 2007-2013, rečeno je na konferenciji za novinare u ministarstvu kulture.

Izvor: Tanjug
Podeli

Državna sekretarka Snežana Stojanović Plavšić je kazala da je ovo prvi put od kako je Srbija zvanično pristupila programu EU Kultura 2007-2013 da na konkursu jedna naša organizacija dobije sredstva kao nosilac projekta.

"Od 2008. godine iz Srbije su u ovom programu uspešno aplicirale brojne organizacije i institucije u oblasti kulture uz pomoć kancelarije ministarstva kulture Tačka kulturnog kontakta koju smo i formirali iz tog razloga", kazala je Plavšićeva.

Ona je istakla da su podršku EU 2008. i 2009. godine dobila po četiri aplikanta iz Srbije, 2010. godine bilo ih je devet, a ove godine čak 14 naših institucija i organizacija u oblasti kulture partneri su u projektima.

"Evropska komisija odobrila je "Dah teatru" za projekat "Ne/vidljivi grad" koji će raditi sa evropskim partnerima, umetničkim organizacijama iz Danske, Velike Britanije, Makedonije i Francuske 153.325 evra, vrednost projekta je 360.000 evra i partneri su dužni da učestvuju sa polovinom sredstava", kazala je ona.

Plavšićeva je dodala da će Ministarstvo kulture pomoći “Dah teatru“, jer ceni organizacije koje obezbeđuju sredstva sopstvenim naporima.Direktorka projekta "Ne/vidljivi grad" Maja Mitić, član “Dah teatra“ od osnivanja 1991. godine kazala je da odobrenje Evropske komisije da budu nosilac projekta u ovoj godini smatraju kao poklon za jubilej, 20 godina rada.

"Ovaj projekat se bavi manjinama i tolerancijom, marginalnim grupama u društvu, dobio je najviše poena na konkursu jer je poenta da i mi pokažemo svoje kulturne vrednosti u zemljama partnerima", kazala je Mitić.

Pilot projekat "Ne/vidljivi grad" izveden je 2005.godine u Beogradu, potom u nekoliko gradova u Srbiji.

Tema ambijentalnih predstava u gradskom prevozu je multietnička istorija, nevidljivi grad se bavi nevidljivim susedima sa kojima smo odrasli a kojih smo u teškim godinama rata počeli da se stidimo, ispričala je rediteljka projekta Dijana Milošević.

Ona je kazala da će sa evropskim partnerima izvesti zajednički "Ne/vidljivi grad" u Beogradu od 11. do 20. juna u okviru proslave 20. godina Dah tetra, a potom slede izvođenja u Makedoniji, Engleskoj, Danskoj i Francuskoj.

Pozorište

Mihajlović: Teško je igrati u pozorišnoj Bundesligi

Reditelj Darijan Mihajlović već četiri godine radi u Nemačkoj, pozorišnom centru Evrope i kako kaže, vrlo je teško "igrati u toj pozorišnoj Bundesligi", odgovoriti svim izazovima posebno imajući u vidu zahtevnost publike koja na predstave dolazi sa knjigom i prati da li je reditelj možda promenio neku reč u Geteovom "Faustu".

Pozorište petak 8.12. 13:35 Komentara: 0

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0
strana 1 od 465 idi na stranu