Đurović:Prvo umetnost pa onda novac

Uprava Narodnog pozorišta ne treba samo da troši državni novac, već i da svojim umećem doprinese da predstave budu dobro opremljene i da produkcija ne trpi zbog opšte ekonomske krize, smatra upravnik tog pozorišta Božidar Đurović.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.04.2011.

15:40

Default images

„Problema ima, novca bi nam trebalo više, ali u svemu postoji hijerarhija, pa i u trošenju novca“, izjavio je Đurović u intervjuu za Tanjug. On je dodao da je politika Narodnog pozorišta da su probe i predstave najvažnije, a sve ostalo može da sačeka.

Na pitanje da li se izbor novog ministra kulture odrazio na odnose Narodnog pozorišta i Ministarstva kultre, Đurović je odgovorio da nije primetio promenu. „Trudimo se da budemo što manji problem Ministarstvu. Narodno pozorište je ozbiljno finansirana kuća od države i trudimo se da svaki papir iz kuće ode na vreme prema Ministarstvu. Sa kompletnim Ministarstvom kulutre poslednje dve godine imam zaista odličnu saradnju“, rekao je Đurović.

„Ova kalendarska godina počela nam je veoma dobro“, rekao je on i podsetio na dramske premijere „Heda Gabler“ i „Mali bračni zločini“, kao i na veliku opersku premijeru „Zaljubljen u tri narandže“, koju je Đurović režirao zajedno sa slavnim gostom Jiržijem Menclom.
Centralna investicija u ovoj godini je renoviranje scene „Raša Plaović“. „Dobićemo moderniju i funkcionalniju scenu i znatno udobnija sedišta, a sala će imati 288 mesta“, najavio je Đurović, podsetivši da je u međuvremenu sređen i prostor Muzeja Narodnog pozorišta.

Za 19. maj najavio je baletsku premijeru na kojoj će prvi put u NP biti integralno izvedena „Bajadera“. „Za nas je poseban događaj što je koreograf poznata svetska balerina Gabrijela Komleva, koja dolazi iz Mariinskog teatra iz Sankt Petersburga“, istakao je on.

Upravnik je kazao da su te predstave opere i baleta skupe u ekonomskom smislu, ali u umetničkom su isplative. „Uloženi novac se, kada je reč o novoj operi, isplatio, a od predstojećeg baleta očekujemo zaista veliki uspeh. Pokušaćemo da doprinesemo iz sopstvenih prihoda i potom iz donacija“, dodao je on.

U teatru koji godišnje izvede 10 do 12 novih predstava, do kraja sezone u planu su još premijera drame „Misis Tolstoj“ i premijerna obnova opere „Atila“. Sledi koprodukcija sa Gradom teatrom Budva, jer Vida Ognjenović ponovo režira svoju dramu „Kanjoš Macedonović“. Premijera će biti 8. jula u Budvi, a prvih dana oktobra i na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Foto; Tanjug
Đurović je podsetio da su već počele probe za dramu „Zli dusi“, prema motivima istoimenog komada Dostojevskog, u režji Tanje Mandić Rigonat.

„Verujem da ćemo je završiti do kraja sezone, ali je premijera predviđena 12. septembra, za otvaranje sledeće pozorišne sezone, a posebna je radost što ćemo tom predstavom otvoriti renoviranu scenu Raša Plaović“, kazao je Đurović.

U konceptu aktuelne uprave predviđena je fazna rekonstrukcija Narodnog pozorišta. „Plan je da se kompletno završi u naredne dve godine, a da se pritom ne izgubi ni jedna proba niti predstava“, objašnjava upravnik.

On je dodao da se svi značajni poslovi rekonstrukcije Narodnog pozorišta rade tokom leta, a tokom sezone se priprema valjana dokumentacija, kako publika i predstave ne bi trpele građevinske radove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: