Danas je Svetski dan igre

Svetski dan igre, 29. april, biće obeležen večeras u Narodnom pozorištu gostovanjem ruskih umetnika, prvakinje Boljšoj teatra Elene Andrienko i prvaka Marinskog teatra Antona Korsakova, u baletskoj predstavi "Don Kihot" Ludviga Minkusa.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

09:10

Default images

Svetski dan igre tradicionalno se obeležava u nacionalnom teatru od kako ga je ustanovio Međunarodni savet za igru pri UNESCO-u 1982. godine, na dan rođenja Žana-Žorža Novera (Jean-Georges Noverre) (29. april 1727. godine), velikog reformatora igre.

Svake godine širom sveta čita se poslanica istaknutih umetnika iz oblasti igre, a ove godine pre predstave biće pročitana poruka koju šalje Ane Teresa de Kersmaker, čuvena koreografkinja iz Belgije.

U prazničnom "Don Kihotu" zaslužna umetnica Rusije Elena Andrienko, prvakinja Boljšoj teatra, igraće Kitri, glavnu ulogu u popularnom Minkusvom baletu po istoimenom romanu Miguela de Servantesa koji se igra širom sveta.

U baletskoj predstavi koju je za Narodno pozorište postavio čuveni ruski igrač i koreograf Vladimir Vasiljev, zaslužni umetnik Rusije Anton Korsakov, prvak Mariinskog teatra, igraće Bazila.

Orkestrom Opere Narodnog pozorišta dirigovaće Vesna Šouc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: