Češko-srpsko "čitanje" Prokofjeva

Opera Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“, koju režiraju češki reditelj Jirži Mencl i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, biće premijerno izvedena 6. aprila na velikoj sceni nacionalnog teatra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

16:49

Default images

Ovo je tek četvrta opera čiju režiju Jirži Mencel potpisuje, i prema sopstveniom priznanju, uplašen je Prokofjevog dela.

„Kada se radi drama, reditelj je gospodar scene, a opera je podređen dirigentu, što može biti izvor stresa i napetosti, ali sam imao sreće i sa solistima i sa dirigentom koji su mi mnogo pomogli“, izjavio je jedan od najpoznatijih čeških filmskih reditelja.

Pod dirigentskom upravom gosta iz Holandije Davida Porselajna publici će se predstaviti Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta i solisti tog teatra, među kojima ima mnogo mladih pevača, članova Operskog studija „Borislav Popović“.

„Ovo je luda opera. Zasnovana na komadu Karla Gocija, u duhu komedije del arte, kojoj je Mencl prišao iz posebnog ugla. Ova opera nema arije, dijaloge, ni tragove kasnoromantičarske melodičnosti, iako je pisana još za života Pučinija“, kazao je Porselajn.
Direktorka Opere Narodnog pozorišta Katarina Jovanović skrenula je pažnju na Menclov neponovljiv izraz i umetničku samosvojnost i na Porselajnovo odlično poznavanje muzike dvadesetog veka, dodajući da su mladi beogradski umetnici i njihove starije kolege mogli mnogo da nauče.

Ona je kazača da je ova opera prvi put izvedena u Narodnom pozorištu pre pedeset šest godina, pod upravom Oskara Danona. Tadašnje izvođenje označilo je početak zlatnog perioda razvoja opere ove kuće.

U velikom pevačkom ansamblu su, između ostalih, Dragoljub Bajić, Hon Li, Nataša Jović Trivić, Nebojša Babić, Vladimir Andrić, Vuk Matić, Suzana Šuvaković Savić, Snežana Savičić Sekulić, Iva Profaca, ali i nove nade beogradske operske scene Mihailo Šljivić, Danilo Stošić, Vuk Zekić, Miloš Đuričić, Marija Mitić, Ljubica Vraneš i drugi.

Scenograf je Geroslav Zarić, kostimograf Marina Medenica, a koreograf Saša Krga.

Reprize su zakazane za 9. i 11. april i 11. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: