Američki baletski teatar u Moskvi

Američki baletski teatar (ABT) nastupio je prvi put u Rusiji od ‘60-ih godina i prebega Mihaila Barišnjikova, koji je napustio čuveni Boljšoj teatar i postao zvezda američkog baleta.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

14:51

Default images

Plesna postava ABT-a nastupila je u utorak uveče u Boljšoju, čiji je ansambl bio na turneji po Kanadi kada je Barišnjikov 1974. zatražio politički azil u SAD. U planu su tri nastupa u moskovskom teatru.

Barišnjikov je od 1974. do 1978. bio glavni plesač ABT-a, a od 1980. do 1990. umetnički direktor tog baleta.

Umetnički direktor američkog baleta Kevin Makenzi kazao je da njegovi igrači osećaju pritisak zbog nastupa u zemlji sa tako bogatom baletskom tradicijom.

"Svi izvođači su veoma svesni da je to publika koja zna šta da gleda. Veoma dobro poznaju balet i imaju sopstveni stav", kazao je Makenzi.

Na programu nastupa američkog baleta je brodvejski balet-mjuzikl sa muzikom Leonarda Bernstajna, kao i svetska premijera baleta "Trojka", posvećenog ruskom violončelisti i dirigentu Mstislavu Rostropoviču. Koreografiju za taj balet uradio je Bendžamin Milpje, koji je radio na filmu "Crni labud".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: