"Nušićevi dani" od 4. do 17. aprila

Pozorišni festival "Nušićevi dani", 28. po redu, biće održan od 4. do 17. aprila u Smederevu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

14:16

Default images

Selektor festivala, teatrolog Dragana Čolić-Biljanovski izabrala je šest predstava za glavni takmičarski program, koji će 11. aprila otvoriti dramski pisac Stevan Koprivica.

Na programu su Nušićevi komadi "Put oko sveta" u režiji Juga Radivojevića, rađen u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Festivala "Dani komedije" u Jagodini, "Pokojnik" Narodnog pozorišta Bitolj, u režiji Ljupča Gorgievskog, a Narodno pozorište iz Tuzle izvešće predstavu "Gospođa ministarka", u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Ansambl beogradskog Zvezdara teatra predstaviće se sa najnovim ostvarenjem Dušana Kovačevića Život u tesnim cipelama", dok Ustanova kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda učestvuje sa dve predstave - "PR ili potpuno rasulo" Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina, i "Zvezdarske zvezdice" Gorice Popović.

Biljanovski je rekla da je svake godine sve lakše napraviti selekciju za smederevski festival, jer je ponuda predstava rađenih po Nušićevim komadima ili "na Nušićevom tragu" velika.

Ona je primetila da je Nušić danas veoma aktuelan o čemu svedoči činjenica da se njegova dela sve više igraju i to ne samo u Srbiji, već i u regionu, Rusiji i SAD.
Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru ove godine pripala je Olgi Odanović, a jednoglasnu odluku je doneo žiri koji su činili dramska umetnica Svetlana Ceca Bojković (predsednik), književnik i pozorišni kritičar Milosav Buca Mirković i magistar filoloških nauka Tatjana Lazarević-Milošević.

Po prvi put biće uručena Nušićeva statueta pozorišnom reditelju za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, a prvi laureat tog priznanja je Egon Savin.

O dobitniku Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini odlučivaće stručni žiri u sastavu: pozorišni kritičar Muharem Pervić (predsednik), dramska umetnica Ljiljana Blagojević i profesor književnosti Dragoslav Bata Mandić.

Biće dodeljena i Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i Nušićeva nagrada za glumačko ostvarenje večeri.

U okviru pratećeg programa, koji počinje 4. aprila, predstaviće se Pozorište srednjih škola Smedereva "Mladi kreativci", Centar za kulturu "Masuka" iz Velike Plane i Teatar "U buntu" iz Bijeljine.

Najavljena je i izložba slika Save Stojkova, umetničko veče sa glumcem Ljubomirom Ubavkićem Pendulom, susret cincarskih društava Smedereva i beogradske opštine Stari grad, muzičko-scenska predstava "Naša stvar" Andreja Jelića Mariokova, u režiji Slavenka Saletovića i muzički kabare Zorane Pavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: