Ana Tasić: Bez površnog humora

Selektor pozorišnog festivala "Dani komedije", teatrolog i pozorišni kritičar, Ana Tasić ocenila je da će ljubitelji pozorišta, pre svega komedije, na 40. jubilarnoj manifestaciji, koja počinje u nedelju, 20. marta, moći da vide pedstave u kojima humor nije površan, ni banalan.

Izvor: Tanjug
Podeli

U predstavama selektovanim za festival "humor nije površan, jednodimenzionalan niti banalan, nije sredstvo u jeftinom, neobaveznom zabavljanju publike, već kritički, dvosmislen i analtički", izjavila je Ana Tasić.

Najmlađi selektor u istoriji "Dana komedije", kojoj je ovo treći mandat, rekla je da je ovogodišnji festival, zbog jubileja, "u startu nametnuo odgovornost i obavezu da njegov program bude posebno kvalitetan i raskošan, kako bi dostojno obeležio ovaj značajan jubilej".

Na festivalu će, u takmičarskom delu, biti prikazane predstave "Put oko sveta", Branislava Nušića, "PR ili potpuno rasuslo" Nebojše Romčevića, "Život u tesnim cipelama" Dušana Kovačevića, "Nova Stradija" Svetislava Basare, "Eufemizam" autorski projekat Olje Đorđević, "Harold i Mod" Kolina Higinsa i "Šta je sobar video" Džoa Ortona.

Koprodukcija festivala "Dani komedije" sa Kruševačkim pozorištem, "Put oko sveta", "jedina je predstava u takmičarskom programu koja nije nastala na osnovu savremenih tekstova, i to domaćih", objasnila je Tasićeva na konferenciji za novinare.

"Takve su četiri predstave i sve četiri su praizvedbe domaćih komedija, što je važno u pogledu podrške srpskoj komediografiji", rekla je ona.

To su predstave "PR ili potpuno rasulo", "Život u tesnim cipelama", "Nova Stradija" i "Eufemizam", precizirala je ona i istakla da ove predstave "pretresaju savremene teme, vrlo su aktuelne i veoma kritične prema našoj sredini".

One, objasnila je, prikazuju našu stvarnost kroz analizu ličnih i porodičnih odnosa (Eufemizam, PR ili poptpuno rasulo) ili kroz bavljenje društveno političkim pitanjima (PR ili potpuno rasulo, Život u tesnim cipelama, Nova Stradija), napomenuvši da su preostale dve predstave "Harold i Mod, i Šta je sobar video), nastale na osnovu stranih, savremenih klasika. One nisu toliko direktne i oštre u pogledu kritičkog odnosa prema okruženju, ali ga, naravno, ipak uspostavljaju, dodala je Tasićeva.

"Može se reći i to da je program ovogodišnjih 'Dana komedije', duboko prožet crnim humorom, ironijom, sarkazmom, tragikomičnim tonovima. To su forme koje sasvim adekvatno prikazuju naše živote u specificcno teškim okolnostima u kojima već duže vreme živimo, zaglavljeni u nekom međuprostoru, nezadovoljni i nervozni, čekamo da neki bolji život počne", rekla je Tasićeva.

Ona je dodala da "crni humor, sarkazam, tragikomedija korespondiraju takvom stanju svesti i omogućavaju nam da se lakše suočimo sa okolnostima, pri čemu ne beže od njih, već komuniciraju sa njima direktno, frontalno".

Pozorište

Češko-srpsko "čitanje" Prokofjeva

Opera Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“, koju režiraju češki reditelj Jirži Mencl i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, biće premijerno izvedena 6. aprila na velikoj sceni nacionalnog teatra.

Pozorište četvrtak 31.03. 16:49 Komentara: 0
strana 1 od 24 idi na stranu