U pripremi prva južnoafrička opera

Opera o životu Vini Madikizela-Mandeli, bivšoj supruzi nekadašnjeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele, biće premijerno izvedena u aprilu u Pretoriji.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

16:49

Default images

Stihovi opere napisani su na engleskom i na kosa jeziku - jednom od zvaničnih jezika Južne Arike. Orkestar će činiti 60 muzičara koji će, između ostalog, izvesti tradicionalnu afričku muziku.

Veruje se je to prva opera u celosti komponovana i priređena u Južnoj Africi. Premijera je zakazana za 28. april.

Operu pripremaju kompozitor i muzičar Bongani Ndodana-Bren i režiser Voren Vilenski, koji su pre tri godine postavili jednu drugu operu o Vini Madikizela-Mandeli „The Passion of Winnie“. Ta opera je premijerno izvedena u Torontu.

Vini Madikizela-Mandela je privukla pažnju svetske javnosti 1964. kada je njen tadašnji suprug Nelson Mandela osuđen na doživotnu robiju. Uhapšena je 1969. zbog štampanja i distribucije materijala usmerenog protiv aparthejda.

Posle napisa u štampi o njenom neverstvu, razišla se od supruga 1992, a par se razveo četiri godine kasnije. Godine 2003. osuđena je za krađu i prevaru.

Iduće godine će u svetske bioskope stići film „Winnie“ u kojem Dženifer Hadson tumači Vini Madikizela-Mandelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: