"Lizistrata" u Užičkom pozorištu

Ansambl užičkog Narodnog pozorišta angažovan je u pripremi premijere predstave "Lizistrata", po tekstu koji je pre 2.500 godina napisao grčki komediograf Aristofan.

Tanjug
Podeli

Po oceni najvećih svetskih teatrologa, "Lizistrata" je Aristofanovo najbolje komediografsko delo.

Umetnički direktor užičkog teatra Nemanja Ranković rekao je da je ovo prva postavka jednog antičkog teksta na sceni ovog pozorišta.

On je dodao da je Aristofanov tekst zanimljiv i danas zato što osuđuje rat kao posebnu društvenu anomaliju i sredstvo za širenje moći manjine nad većinom. Aristofan je smatrao ,,da se rat kao muška strast može prevladati samo izazivanjem veće strasti, a oružje za to se nalazi kod žena".

Komadi poput ovoga, prema rečima užičkog reditelja Branka Popovića, preživeli su vekove zbog svoje univerzalnosti i savremenosti koja se ogleda upravo u svojoj originalnosti.

U realizaciji ove predstave Popović je angažovao celokupan glumački ansambl užičkog pozorišta, kao i koreografkinju Nhandan Chirco, italijansku glumicu i balerinu iz Milana, koja je stekla veliku svetsku slavu radeći sa velikim rediteljskim imenima.

Premijera ove predstave u Užičkom Narodnom pozorištu planirana je za kraj januara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu