Počinju "Dani Sarajeva" u Beogradu

Manifestacija "Dani Sarajeva", treća po redu, počinje 14. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvaranjem izložbe "Urbani kalendar" Ajne Zarić, dok će ansambal Pozorišta mladih iz Sarajeva izvesti na velikoj sceni "Ljuba Tadić" predstavu "Vremenski tunel" reditelja Admira Glamočaka.

Tanjug
Podeli

Predsednik Inicijative mladih za ljudska prava Andrej Nosov je kazao da je fokus ovogodišnjeg festivala na zajedničkim problemima dve zemlje i njihovoj evropskoj budućnosti i naglasio značaj ove manifestacije za uspostavljanje novih veza između dva grada naročito među mladim generacijama.

Nosov je posebno skrenuo pažnju na to da su se ove godine u organizaciju manifestacije zvanično priključili i grad Beograd i grad Sarajevo, pa je najavljen i dolazak gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, a značajnu podršku dobili su od Sekretarijata za kulturu Beograda.

U Beograd će doći, kako je rečeno na konferenciji, više od 250 umetnika, različitih predstavnika glavnog grada Bosne i Hercegovine, a pripremljen je raznovrstan pozorišni, muzički, filmski i umetnički program, koji treba da podseti na "emociju koja je nekada postojala u odnosima ova dva grada".

Tokom četiri dana, do 17. maja, publika će moći da pogleda pozorišne predstave u izvođenju Pozorišta mladih Mostar, sarajevskog Narodnog pozorišta, Sarajevskog ratnog teatra - SARTR, i uživa u reviji bosansko-hercegovačkog filma u Domu omladine.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju biće predstavljena izložba fotografija "Opsada u 40 slika" Rikarda Larme i održane panel diskusije na temu sloboda kretanja i bezviznog režima, sloboda medija i izražavanja i sloboda udruživanja i opredeljivanja. U okviru muzičkog dela programa festivala u Domu omladine nastupiće 14. maja grupa "Dubioza kolektiv", a 15. maja "Damir Imamović trio".

Imamović će 15. i 16. maja održati i muzičke radionice. Za svako veče planirane su žurke u beogradskim klubovima, na kojima će nastupiti sarajevski DJ-evi.

strana 1 od 13 idi na stranu