Dani srpske kulture u Zagrebu

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i ove godine upoznaće zagrebačku publiku s imenima srpske savremene pozorišne, filmske, književne i likovne scene na manifestaciji pod nazivom „Dani srpske kulture“.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

06:30

Default images

„Dani srpske kulture“ počinju pozorišnom predstavom „Delirijum tremens“ reditelja Gorana Markovića u ponedeljak, 03. decembra u 20 časova u pozorišti „Kerempuh“.

Ova crna komedija u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta otkriva svet glumaca i tajne psihe postavkom gluma kao bolest, bolest kao gluma.

Dodir umetnosti i bolesti, na prvi pogled dva nespojiva elementa povezuje psihodrama, grupna terapija koja nema veze s umetnošću isto koliko gluma nema veze sa stvarnošću.

U predstavi igraju: Predrag Ejdus, Vesna Čipčić, Anita Mančić, Rade Marković, Dragan Petrović, Marko Živić, Milan Čučilović, Milena Pavlović, Mile Stanković, Milica Zarić, Sandra Bugarski i Dragiša Milojković.

Koncert braće Teofilović, jedinstvenih izvođača drevne srpske i balkanske vokalne muzike pod nazivom „Čuvari sna“, najavljen je za sredu, 05. decembra u 19.30 časova u Iirskoj dvorani, Opatička 18.

Tragajući za starim zvukom, braća Radiša i Ratko uspeli su pronaći davno izgubljene harmonije tradicionalnog pevanja.

Njihovo pevanje odlikuje se posebnom povezanošću dva glasa kojim stvaraju muzičke slike, a svaka pesma postaje prča.

U nedeljju, 9. decembra u 19 časova, publika će moći da pogleda komediju Miroslava Momčilovića „Sedam i po“ u bioskopu „Tuškanac“.

Film „Sedam i po“ osvojio je nekoliko nagrada, a ove godine proglašen je i najboljim debitantskim filmom na „Tetuan Film Festivalu“ u Maroku i „Roma Independent Film Festival“.

U filmu pratimo sedam priča iz susedstva koje povezuje lajt-motiv sedam smrtnih grehova. Momčilović na komičan način prikazuje svakodnevicu Beograđana opsednutih sitnim slabostima i strastima.

U filmu igraju Gordan Kičić, Boris Milivojević, Miloš Timotijević, Branko Vidaković, Nataša Marković, Nikola Ðuričko, Ljubinka Klarić, Lane Gutović, Boris Komnenić, Dubravko Jovanović, Rale Milenković, Mira Stupica, Nikola Vujović, Marko Vasović i Srđan Miletić.

Nakon ostvarenja „Sedam i po“, u 21 čas biće prikazan film iznenađenja, politički dokumentarni film.

U „BP Clubu“, u Teslinoj ulici broj 7, u utorak, 04. decembra u 20 sati, biće priređeno književno veče u društvu Svetislava Basare, autora više od dvadesetak romana, zbirki, pripovedaka i eseja.

Basara je dobitnik nekoliko nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ smatra se naboljim romanom napisanim u proteklih deset godina na ovim prostorima.

Pesnička zbirka „Vreme mesinganih perli“ otkriva ko je Veselin Gatalo, dobitnik ovogodišnje nagrade za poeziju „Aleksa Šantić“.

Književno veče zakazano je za četvrtak, 06. decembra u 18.30 časova, u dvorani Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, u Preradovićevoj ulici broj 18/1.

U Galeriji Forum, 27. decembra, otvara se izložba Stojana Aralice iz fundusa Gackog narodnog otvorenog Univerziteta Otočac.

Aralica je slikarstvo učio u Minhenu i Pragu, a prvu samostalnu izložbu imao je baš u Zagrebu 1919. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izlozbama, a bio je i član grupe „Oblik i grupe Šestorica“.

Izložba je otvorena do 11. februara 2008 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: