Opasne veze u Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Beogradu 14. oktobra biće premijerno izvedena predstava "Opasne veze / Kvartet", koju je po delima Šoderloa de Lakloa, Kristofera Hemptona i Hajnera Milera adaptirao i režirao Stevan Bodroža, najavio je 11. oktobra upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 12.10.2007.

00:00

Default images

"Ideja je potekla od samog ansambla, što u ovom teatru nije uobičajeno, a uprava je sa zadovoljstvom prihvatila interesantan koncept", istakao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, "Narodno pozorište se uključilo u trend pravljenja predstava na osnovu popularnih filmova, ali ovo će biti nešto drugačije".

Direktor Drame Božidar Đurović dodao je da je tema Lakloovog romana iz 18. veka "Opasne veze" veliki pozorišni izazov.

"Naš repertoar je zasnovan na trajnim vrednostima, pažljivo biramo tekstove koji možda i nisu najmoderniji, ali jesu vredni", istakao je on.

Bodroža je izjavio da je za predstavu izvučena filozofska i civilizacijska dimenzija romana, proslavljenog naročito u filmskoj verziji scenariste Hemptona, koji je i autor dramatizacije.

U Bodrožinoj adaptaciji prvi čin predstave dešava se u prošlosti, drugi čin u sadašnjosti, a treći deo u nedefinisanom paklu ili čistilištu, na osnovu Milerovog komada "Kvartet" koji je zapravo sublimacija i osvrt na roman.

Bodroža je podsetio da je roman "Opasne veze" u svoje vreme bio subverzivan, jer je na moderan način tretirao čovečju psihu i probleme etike.

"To je melodrama, ali i oštra studija naravi, koja inteligentno, duhovito i oporo govori o stanju duha modernog čoveka, o egoizmu i narcizmu na jednoj i altruizmu na drugoj strani", rekao je on.

Uloge markize de Mertej i vikonta de Valmona u prvom delu igraju Stela Ćetković i Branko Vidaković, u drugom Daniela Kuzmanović Pavlović i Slobodan Beštić, a u trećem Ksenija Jovanović i Aleksandar Đurica.

U ansamblu su i Lidija Pletl, Zlatija Ivanović, Marija Vicković, Vjera Mujović, Anđelka Milivojević, Andreja Maričić i Suzana Petričević.

Dramska umetnica Ksenija Jovanović, koja je igrala isti lik u prvoj postavci "Opasnih veza" u Narodnom pozorištu još 1969. godine, izjavila je da joj je motiv za ovaj angažman dala činjenica da je delo drugačije koncipirano.

"Doživela sam ga kao izazov, a još imam energije i radoznalosti da radim nove, nekonvencionalne stvari. Taj završni, treći deo je nešto kao 'tačka na i', duhovit, igriv i zanimljiv komentar cele predstave", rekla je ona.

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Marina Medenica, a kompozitor je Vladimir Petričević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: