Preminuo ruski maestro Rostropovič

U petak, 27. aprila u Moskvi, preminuo je čuveni ruski čelista, dirigent i borac za ljudska prava Mstislav Rostropovič.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.04.2007.

13:51

Default images

Rostropovič je preminuo u 80. godini u moskovskoj onkološkoj klinici posle teške bolesti.

Pored toga što je bio izvanredan muzičar, Rostropovič je bio poznat i po svojoj borbi za ideju umetnosti bez granica i za demokratske vrednosti, kao i protivljenju Sovjetskim vlastima.

Mstislav Leopoldovič Rostropovič rođen je 27. marta 1927. u Baku. Majka mu je bila pijanistica, a deda i otac su bili čelisti.

Počeo je da svira klavir sa četiri godine, a čelo sa sedam.

"Kada sam počeo da sviram čelo, zaljubio sam se u taj instrument zato što se činio kao glas - moj glas", rekao je jednom prilikom Rostropovič.

Rostropovič je studirao u Moskvi kod veličina kakvi su bili Sergej Prokofjev i Dimitri Šostakovič, ali je veoma brzo izgradio sopstveni stil i stekao zavidan uspeh.

Pored toga, družio se sa svim najznačajnijim savremenim kompozitorima, i bio je insiracija za preko 100 različitih kompozicija.

Najveći deo svoje karijere proveo je u inostranstvu, u samonametnutom egzilu iz Sovjetskog Saveza.

Zbog druženja sa dobitnikom Nobelove nagrade Aleksandrom Solženjicinom i podrške disidentima 70-ih godina XX veka, zabranjeno mu je da nastupa u nekoliko orkestara, a rusko državljanstvo mu je ukinuto 1978. zbog javnog suprotstavljanja ograničavanju umetničkih sloboda u Sovjetskom Savezu.

1974. godine preselio se u Ameriku sa suprugom operskom pevačicom Galinom Višnjevskajom, ali se u Rusiju vratio nakon pada komunističkog režima.

Ostaće upamćeno i Rostropovičevo izvođenje Bahove svite na dan kada je u novembru 1989. pao Berlinski zid.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rostropovičeva smrt "veliki gubitak" za rusku kulturu.

2002. godine Rostropovič je u intervjuu za BBC o pismu koje je 1970. godine uputio dnevniku Pravda, zbog koga je došao u sukob sa vlastima, rekao: "Najbolji potez nije bio u muzici, već na jednoj strani ovog pisma. (...) Od tog trenutka moja savest je postala čista i jasna."

Rostropovič je dobitnik brojnih priznanja među kojima je i francuska Legija časti, i počasni doktorati mnogih svetskih univerziteta. Kao ambasador UNESCO-a podržavao je obrazovne i kulturne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: