Sećanje na Nevenku Urbanovu

U subotu, 14. aprila u 12 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, na Velikoj sceni, biće održan program Svici koji slovima svetle - Sećanje na Nevenku Urbanovu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2007.

00:07

Default images

U okviru programa biće projektovan film iz 1926. godine „Sve radi osmeha“, koji je uvršten u svetsku kolekciju značajnih kratkih i reklamnih filmova, kao i fotografije Nevenke Urbanove, te video zapisi značajnih scenskih događaja u kojima je učestvovala u vreme kada je na vrhuncu slave napustila scenu i postala istinska legenda.

U okviru programa biće promovisana knjiga Nevenke Urbanove "Svici koji slovima svetle", koju je publikovalo Narodno pozorište.

U programu učestvuju Ksenija Jovanović, Dejan Kosanović, Jovan Ćirilov i Božidar Đurović. Tekstove iz knjige čita Nebojša Dugalić.

Nevenka Urbanova rođena je u Starom Bečeju. Najznamenitiji je predstavnik prve generacije Glumačko-baletske škole u Beogradu. Godine 1925. postaje član Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1925. do 1960. odigrala je na sceni tog eminentnog pozorišta 150 uloga.

Među njenim mnogobrojnim markantnim ostvarenjima izdvajaju se Klodina u Molijerovom „Žoržu Dandenu”, Madlena, „Strašni roditelji”, Keti Zajdl u Fodorovoj „Maturi”, Lola Montez u „Opčinjenom kralju” Todora Manojlovića, Ledi Erlin u „Lepezi ledi Vindermir” Oskara Vajlda, Julija Lamber u „Obožavanoj Juliji”, Marka Žilbera Sovažona, Hester Kolijer u „Dubokom plavom moru” Terensa Ratigana, barunica Kasteli u „Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže i Serafina u „Tetoviranoj ruži” Tenesi Vilijamsa.

Napisala je i objavila niz lucidnih i poetskih eseja o velikanima srpske scene sa kojima je igrala. Bila je član Umetničkog saveta Narodnog pozorišta u Beogradu od 1953. do odlaska iz Narodnog pozorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: