"Bookcrossing" zona u Beogradu

Beograđani koji vole da čitaju imaju mogućnost da se pridruže akciji besplatne razmene knjiga na više mesta u gradu koja pripadaju "Bookcrossing" zoni.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

13:12

Default images

Globalni projekat "Bookcrossing" zamišljen je kao mreža mesta na kojima se mogu ostavljati i besplatno uzimati knjige, a njegovo geslo glasi "Da ceo svet bude jedna velika bilioteka...".

Akciji se u Srbiji prvi priključio Kulturni centar Kikinde, a potom joj se tokom proleća pridružio i "Službeni glasnik", koji je do sada bibliotekama i drugim ustanovama kulture poklonio oko 1.500 knjiga, rekla je danas na konferenciji za novinare predstavnica tog beogradskog izdavačkog preduzeća Gordana Milosavljević Stojanović.

U međuvremenu su članovi "Bookcrossing" zone postali i Udruženje "Treći trg", Biblioteka Doma kulture "Studentski grad", Kulturni front "Grad", "Parobrod", "Vuk Karadžić" i Novobeogradska kulturna mreža.

Predsednik "Trećeg trga" Dejan Matić dodao je da su se u akciju uključili i pojedini beogradski barovi i istakao da je akcija u Evropi veoma razvijena i da dobro funkcioniše.

Ideja onih koji su akciju pokrenuli jeste da ljudi širom sveta razmenjuju svoje knjige na posebnim mestima, takozvanim "Bookcrossing" zonama, i da posredstvom interneta prate njihov put po svetu.

Izdavačke kuće ili građani koji su zainteresovani da učestvuju u akciji mogu da registruju svoje knjige na veb sajtu www.bookcrossing.com , označe ih jedinstvenim brojevima za praćenje, odnosno kodovima, da ih ostave u nekoj od zona gde ih drugi mogu naći i pročitati, a potom ostaviti novim čitaocima.

Kada neko nađe registrovanu knjigu i napiše izveštaj ili komentar o tome na veb sajtu, čitalac koji je knjigu poklonio dobija izveštaj na mejl i na taj način može da prati put svojih knjiga oko sveta.

Knjigu koju neki čitalac uzme iz "Bookcrossing" zone može, ali ne mora da je vrati na isto mesto. Može da je ostavi u nekoj drugoj zoni, u Beogradu ili, na primer, u nekom evropskom gradu.

Na pitanje novinara šta ako se desi da čitalac jednostavno odnese knjigu koju je uzeo iz "Bookcrossing" zone i nikada je ne vrati, Gordana Milosavljević Stojanović je rekla da je ideja akcije da knjige kruže po svetu, od čitaoca do čitaoca, i da sama činjenica da ne moraju biti vraćene obesmišljava krađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: