Knjige princa Harija potopljene u krvi pa prodate za 10.000 dolara

Umetnik Andrej Molodkin potopio je u krv 25 primeraka knjige princa Harija "Rezerva", nakon njegovih kontroverznih opaski o broju ubijenih u Avganistanu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.05.2023.

15:52

Knjige princa Harija potopljene u krvi pa prodate za 10.000 dolara
Foto: Profimedia, CBS, Ferrari Press Agency

Dugogodišnji Molodkinov obožavalac Fabijan Nordman rekao je za "Skaj njuz" da želi da kupi okrvavljeni primerak za više od tražene cene, jer želi da obezbedi sebi "jedno od prvih izdanja".

Umetnik koji je primerke memoara princa Harija natopio ljudskom krvlju kazao je da je neke prodao za petocifrenu sumu - i da planira novi protest na dan krunisanja britanskog kralja Čarlsa.

Portparol umetnika rekao je da su knjige umrljane krvlju bile izložene u Keningtonu u Londonu ove nedelje i da je do sada prodato sedam primeraka - svaka za najmanje 10.000 dolara.

Nordman je istakao da je Molodkin vizionar.

"Rekao mi je da je cena 10.000 dolara, a ja sam rekao: 'A da dobijem broj 1 ili 2?", upitao je on.

Nordman, koji živi u Parizu i trenutno radi u Obali Slonovače, rekao je da tek treba da dobije svoju krvavu kopiju "Rezerve", ali da će se pobrinuti da je preuzme kada se vrati u francusku prestonicu kasnije ovog meseca.

Ovaj 77-godišnjak je rekao da ga nije uznemirila Molodkinova upotreba krvi, rekavši da je to šokantno, ali "manje šokantno" od Harijevih izjava. Molodkin, antiratni umetnik koji živi u Francuskoj, ranije je kazao da će sav novac prikupljen od prodaje krvavih kopija "Rezerve" biti doniran avganistanskim dobrotvornim organizacijama.

Princ Hari se suočio sa kritikama jer je u svojim memoarima otkrio da je ubio 25 talibanskih boraca dok je služio u britanskoj vojsci u Avganistanu. On je napisao da to nije bio broj koji mu je doneo bilo kakvo zadovoljstvo, ali ni broj zbog kojeg bi se postideo. Princ Hari je priznao i da one koje je ubio nije smatrao "ljudima", već "šahovskim figurama" koje su skinute sa table.

Molodkin planira da organizuje protest u subotu u vreme krunisanje kralja Čarlsa kada će jedna njegova video-igra biti dostupna na mobilnim telefonima u blizini Bakingemske palate. Prototip igre odražava "veoma stvarna zverstva koja su počinjena u ratovima u Iraku i Avganistanu", naveo je umetnik i dodao da će link biti poslat odabranim ljudima i da će funkcionisati samo u krugu od 1,6 kilometara od palate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: